Najnovije

TOMPSON SME DA VIČE ZA DOM SPREMNI?! SRAMOTA: Evo kako je sud u Zagrebu odlučio da hrvatski pevač ustaškim pozdravom ne krši zakon!

Tročlano veće Visokog prekršajnog suda u Zagrebu presudilo je da Marko Perković Tomson uzvikivanjem "Za dom spremni" na početku pesme "Bojna Čavoglave" nije prekršio zakon.

Marko Perković Tompson (Foto: Jutjub)

Ovaj isti sud ranije je doneo pet pravosnažnih presuda u kojima je presudio da uzvik "Za dom spremni" predstavlja nezakonito ponašanje.

Ova najnovija odluka još nije poslata iz suda i još nije konačna, jer je zaustavljena u evidenciji sudske prakse, posebnom sudskom odeljenju koje analizira svaku novu presudu i utvrđuje da li je ona usklađena sa prethodnim presudama toga suda koje su se ticale istog pitanja, ali i presudama Evropskog suda u Strazburu i Suda EU.

Kao najviši sud u prekršajnoj grani sudstva, Visoki prekršajni sud nadležan je i za ujednačavanje sudske prakse u Hrvatskoj.

Portparolka Visokog prekršajnog suda Gordana Korotaj, rekla je, odgovarajući na pitanje u kojoj je fazi predmet Marka Perkovića Tompsona i da li je tačno da ga je tročlano veće tog suda oslobodilo, da ne može da daje informacije o tom predmetu dok se presuda pošalje sa suda.

U slučaju da se zbog neusklađenosti sa ranijim presudama zaustavi novodoneta presuda saziva se opšta sednica sudskog odeljenja u čiju nadležnost pripada i sporna presuda.

To odeljenje ima devet sudija koji bi trebalo da raspravljaju o spornoj presudi i njenoj utemeljenosti i ako većina sudija zauzme stav da je tročlano sudsko veće u slučaju Tompson pogrešilo i donelo presudu suprotnu dosadašnjoj praksi Visokog prekršajnog suda o pozdravu "Za dom spremni" predmet će se vratiti istom veću na ponovno odlučivanje.

Ukoliko se na sednici sudskog odeljenja za javni red i mir većina sudija složi da je sa donetom oslobađajućom presudom za Tompsona sve u redu, ona postaje pravosnažna i šalje se strankama.

Kako se dodaje o Tompsonovom predmetu će se na Visokom prekršajnom sudu još neko vreme većati.

Pročitajte OVDE šta Erdogan planira sa bazom Indžirlik.

Izvor: Jutarnji list

Bonus video

OVOM ČOVEKU JE DOSTA DA GA DRŽAVA PLJAČKA: Neregistrovanim autom udara na sistem

 

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA

Urbancube