Najnovije

"ĐETIĆIMA" STIŽE NOVO ORUŽJE: Crnogorce posle Nemaca, Amerikanaca i Turaka naoružavaju i Izraelci

“Crna Gora će od kompanije Elbit iz Izraela kupiti naoružanje za borbena vozila, saopštio je ministar odbrane Predrag Bošković, navodeći da će dve pešadijske čete biti kompletno opremljene.

Vojska Crne Gore (Foto: Jutjub)

Bošković je, uoči posjte Izraelu, rekao da je Vlada dogovorila da Crna Gora uđe u aranžman sa Izraelom i njenom kompanijom Elbit kako bi naoružala borbena vozila.

On je kazao da je to spoj koji će omogućiti najbolju moguću opremljenost pripadnika Vojske Crne Gore (VCG) pre svega pešadijskih jedinica.

“To nam je bio plan, da dve pešadijske čete VCG opremimo lakooklopnim vozilima kako bismo im omogućili da mogu bez izlaganja opasnosti izvršavati svoje zadatke, a na najbolji mogući način omogućiti njihovo participiranje u međunarodnim misijama“, rekao je Bošković.

On je podsetio i da će Turska VCG donirati 16 miliona evra za obnovu kompletnog voznog parka pre svega transportnog programa.

“Na taj način će, nakon što su nabavljeni helikopteri, biti zaokružen jedan veliki proces modernizacije VCG sredstvima“, rekao je Bošković.

On je kazao da je shodno planu naoružavanja lakooklopnih vozila, koja su nabavljena u dogovoru sa Sjedinjenim Američkim Državama, u planu njihovo naoružavanje.

Bošković smatra da je najvažnije da će sposobnost tih jedinica biti u potpunosti zagarantovana što znači da će bezbednost crnogorskih granica biti na značajno većem nivou.

Bošković je kazao da Crna Gora, shodno članstvu sa NATO razvija dobre partnerske odnose sa svim državama članicama tog saveza i da sa nekim od njih koji imaju veće resurse svakako i značajnije odnose.

On je ukazao na SAD, kao najvećeg donatora prema VCG ali i druge poput Nemačke koja je donirala jedan broj lakooklopnih vozila za policiju.

„Značajna je i donacija Turske u iznosu od blizu 16 miliona EUR koju ćemo iskoristiti za obnovu kompletnog voznog parka pre svega transportnog programa, gde ćemo i logistiku ali i ostale rodove vojske opremiti novim transporntnim sredstvima kako bi te kapacitete povećali na veći nivo“, kazao je Bošković.

On je rekao da je u mandatu aktuelne Vlade, VCG dobila potpuno novi izgled.

„Vojska je danas sposobnija u odnosu na pre tri, četiri godine s obzirom na sva ulaganja Vlade“, kazao je Bošković.

On je poručio da će VCG nastaviti da koristi Sinjajevinu za obuku jedinica, vodeći računa o zaštiti interesa svih građana koji ga koriste i koji žive na toj planini.

Pročitajte OVDE šta je Amfilohije Radović poručio crnogorskim vlastima.

Izvor: Vijesti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA