Najnovije

JEDAN SE ZALAŽE ZA RAZMENU TERITORIJA, A DRUGI JE BRAT ŠIPTARSKOG ZLOČINCA: Evo ko su Kurtijevi kandidati za predsednika tzv. Kosova!

Lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti predložio je na današnjem sastanku predsedništva te stranke nekoliko osoba za kosovskog predsednika, uključujući, pisca Redžepa Ćosju i osumnjičenog za pokušaj ubistva prištinskog advokata Azema Vlasija, Murata Jašarija.

Ćosja, koji se, pominje kao jedan od najozbiljnijih kandidata, nije blizak Demokratskom savezu Kosova (DSK) Ise Mustafe.

Reč je o akademiku i aktivisti koji je zajedno sa aktuelnim kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem učestvovao u mirovnim pregovorima za okončanje sukoba na KiM 1999. godine.

U telefonskom razgovoru u oktobru ove godine, Ćosja je govorio o mogućnosti razmene teritorija kao rešenju za kosovsko pitanje.

Poznat je i po tome što je kritikovao protivnike tzv. OVK, kao i brojne kosovske i albanske političare i intelektualce, uključujući pisca Ismaila Kadarea, Ibrahima Rugovu, Salija Berišu, Fatosa Nanoa, Bajrama Kosumija i članove Demokratskog saveza Kosova.

Kao drugi kandidat pominje se Murat Jašari, brat jednog od najpoznatijih komandanata bivše OVK, Ismeta Jašarija "Kumanove".

Jašari je 2017. godine priznao da je pucao na prištinskog advokata Azema Vlasija, navodeći kao razlog "događaje iz osamdesetih" godina.

Jašari je, kako su tada pisali mediji, navodno rekao da bi pucao i na tadašnjeg kosovskog premijera Isu Mustafu i Tačija.

Kako prenose mediji da teško da će predlozi Kurtija biti usvojeni jer je DSK kao glavni uslov za ulazak u vladu izneo zahtev da dobije mesto kosovskog predsednika.

Kako se navodi, na današnjem sastanku Predsedništva DSK odlučeno je da ako ovaj uslov ne bude ispunjen, DSK neće potpisati koalicioni sporazum.

Pročitajte OVDE zašto Albanci žele da pošalju Ivicu Dačića u Hag.

Izvor: Tanjug/Kosovo onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA