Najnovije

ŠIPTARI PROLUPALI! Pacolijev savetnik traži da Ivica Dačić odgovara pred Specijalnim sudom u Hagu!?

Savetnik odlazećeg ministra spoljnih poslova Kosova, Jetljir Ziberaj objavio je navodni zapisnik sa sednice Izvršnog odbora Glavnog odbora SPS-a iz februara 1999, uz tvrdnju da se u ovom dokumentu „između mnogih drugih planova protiv kosovskih Albanaca, mogu pročitati i čak pokušaji prikrivanja masakra i masovnog proterivanja iz domova građana Kosova“.

Ivica Dačić (Foto: Jutjub)

Ziberaj zaključuje da „bi ovaj dokument trebalo da posluži kao osnova za pozivanje Ivice Dačića u Specijalni sud“. U objavljenom dokumentu, međutim, novinari KoSSeva nisu mogli da identifikuju sadržaj koji bi mogao da se interpretira kao iskazivanje namere da se prikriju masakri ili bilo koji drugi zločini. Zapisnik sadrži izveštaje o toku pregovora u Rambujeu, koje su podneli Živadin Jovanović, tadašnji ministar spoljnih poslova i Milomir Minić, tadašnji predsednik veća građana Savezne skupštine SRJ i zaključke sa ove sednice.

„Ovo je zvanični dokument Socijalističke partije Srbije od 17. februara 1999. godine. U ovom dokumentu centralnog odbora SPS-a između mnogih drugih planova protiv kosovskih Albanaca, mogu se pročitati i čak pokušaji prikrivanja masakra i masovnog proterivanja iz domova građana Kosova. Sve je to učinjeno sa jedinom svrhom obmane međunarodne zajednice i NATO-a“, naveo je Ziberaj u objavi na Fejsbuku.

Ziberaj tvrdi da se na osnovu ovog zapisnika može videti da se srpska „anti-albanska politika u vezi sa Kosovom nije promenila ni za nijansu“.

„Ovaj dokument treba da služi kao osnova za pozivanje Ivice Dačića u Specijalni sud. On je učestvovao u planiranju sakrivanja tela ubijenih Albanaca u toku rata od strane Srbije. Mi treba da izazovemo Dika Martija i Specijalni Sud za ratne zločine koje je Srbija počinila na Kosovu. Mandat suda su ratni zločini na Kosovu, dakle i ovo delo Ivice Dačića kao dela zajedničkog kriminalnog poduhvata Srbije kako je kategorisao Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (Tribunal u Hagu)“, zaključuje Ziberaj.

Kosovski mediji preneli su ovu Ziberajevu objavu uz naslove o tome da je kosovsko Ministarstvo spoljnih poslova objavilo dokument koji dokazuje da je Srbija pokušala da prikrije zločine na Kosovu.

Jetljir Ziberaj je nedavno prvi najavio inicijativu Ministarstva spoljnih poslova Kosova o predavanju, kako je naveo, „preko 10.000 dokaza o ratnim zločinima koje je Srbija počinila na Kosovu u periodu od 1998. do 1999. godine“.

Listi poznatih imena koji su dobili pozive Specijalnog suda juče se pridružio i otac samog Ziberaja, Bedri Ziberaj.

Nije, međutim, poznato da li je zapisnik koji je Ziberaj na Fejsbuku objavio jedan od njih.

Pročitajte OVDE da li će uskoro doći do formiranja vlade u Prištini.

Izvor: Kosev

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA