Najnovije

ZELENSKI SAM PROTIV SVIH: Za stolom sa Putinom je pokazao hrabrost, ali je bilo očigledno da ga je Tramp izdao!

Tokom saslušanja o opozivu američkog predsednika Donalda Trampa, američka vojna pomoć za Ukrajinu prikazana je kao način da prijateljski div pomogne Davidu da se odbrani od ogromnog Golijata koji će, ako ne bude zaustavljen, nastaviti da besni.

Vladimir Zelenski (Foto: Ria)

Međutim, složeni detalji sukoba Kijeva i Moskve i načina na koji je Trampova administracija iznevarila Ukrajinu postali su jasni kada je predsednik te zemlje Volodimir Zelenski održao svoj prvi sastanak sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

Sastanak u Parizu, održan pod pokroviteljstvom Francuske i Nemačke, bio je pokušaj oživljavanja mirovnog procesa koji je započeo u Minsku 2015. godine.

Rešavanje sukoba bio je glavni zalog novog ukrajinskog predsednika. To je bio glavni razlog što je toliko brzo tražio sastanak u Beloj kući i što nije imao moć da se suprotstavi kada mu je Tramp tražio političke usluge, piše "NJujork Tajms".

U Parizu, kao neiskusan političar suočen sa moćnim majstorom geopolitičkih spletki, Zelenski je imao malo karata sa kojima je mogao da igra bez Amerikanaca u svom ćošku. Sa SAD on bi imao zaštitnika koji bi mogao da održi Ukrajinu u borbi i koji je kontrolisao jedino oružje kojeg se Kremlj boji - sankcije protiv Rusije uvedene zbog njene aneksije Krima.

Amerika nikada nije bila formalan učesnik u mirovnim pregovorima, ali je njena vlada bila informisana o složenom stanju. Mnogi od američkih savetnika sa terena bili su ključne figure o saslušanju o impičmentu, a sada su svi ostali bez funkcija. Svedočenja pokazuju da je Tramp napustio Ukrajinu, kao i da je podršku prema njoj shvatao kao nužnu cenu za političke usluge.

Čak je i sama Ukrajima podeljena po pitanju toga kako da reši krizu. Nacionalisti vide bilo kakve pregovore sa Rusijom kao kapitulaciju, dok je Zelenski izabran uz podršku onih koji se nadaju da će sukob koji je već odneo 13.000 života što pre okončati.

Sastanak Zelenskog i Putina završen je sa nekim pomirljivim rečima i obećanjima, ali stvarnog napretka nema na vidiku. Zelenski je pokazao hrabrost pristajući na sastanak bez opipljive podrške Vašingtona, ali je odsustvo Amerikanaca bilo više nego primetno.

Pročitajte OVDE  ko je na koga vikao na samitu „normandijske četvorke“.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA