Najnovije

ASADOV NOVI INTERVJU OBIŠAO SVET: Otkrio je mračni savez Zapada i glavoseča sa jednim ciljem

Predsednik Sirije Bašar el Asad optužio je Sjedinjene Američke Države da Turskoj prodaju naftu ukradenu sa sirijskih nalazišta.

Asad (Foto: SANA)

Time je Ankara saučesnik Vašingtona, smatra Asad.

Sirijski predsednik je u intervjuu za kinesku televiziju „Feniks“ izjavio da su ranije ova naftna polja zauzeli teroristi "Nusra fronta", a potom i "Islamske države".

„Kada je tamo došla `Islamska država` i potisnula `Nusru`, tačnije, `Islamska država` se spojila sa `Nusrom`, počeli su da kradu naftu i prodaju je. Kome? Prodaja je išla preko Turske. A sada Sjedinjene Američke Države kradu naftu i prodaju je Turskoj. Turska je saučesnik. To za nju nije problem“, rekao je Asad.

On je istakao da je Turska i ranije imala neposrednu ulogu u kupovini nafte od terorista, a da je sada kupuje od Vašingtona.

Sirijska državna televizija prenela je krajem novembra da su Amerikanci koncentrisali vojnu tehniku u oblasti naftnih polja u blizini grada Rumejlan, u provinciji Al Hasaka na severoistoku Sirije. Kasnije je američki predsednik Donald Tramp izjavio da su SAD preuzele kontrolu nad sirijskim naftnim poljima i sada sa naftom mogu da rade sve što žele.

Sirijski predsednik je takođe naveo da se u Siriji nalazi, ne stotine, već nekoliko hiljada američkih vojnika, uključujući pripadnike privatnih vojnih kompanija.

„Sjedinjene Američke Države se značajno oslanjaju na privatne vojne kompanije slične ‘Blekvoteru’. Dakle, čak i ako u Siriji ima nekoliko stotina američkih vojnika, još uvek ih ima nekoliko hiljada, možda čak i desetine hiljada civila koji rade za ove privatne vojne kompanije i bore se u Siriji. Stoga je teško utvrditi tačnu cifru, ali je definitivno u pitanju nekoliko hiljada ljudi“, zaključio je Asad.

Američki predsednik Donald Tramp najavio je povlačenje vojske iz Sirije usred operacije Turske na severoistoku Sirije protiv kurdskih snaga. Pri tome su Sjedinjene Američke Države saopštile da će ostati na naftnim područjima na istoku zemlje i da će pomoći lokalnim Kurdima da ih kontrolišu.

SAD i njihovi saveznici od 2014. godine sprovode operaciju protiv DAEŠ-a u Iraku i Siriji, pri čemu u Siriji deluju bez dozvole vlasti zemlje koje takve akcije smatraju okupacijom.

U zemlji se nalazilo oko dve hiljade američkih vojnika koji su zajedno sa kurdskim formacijama kontrolisali teritorije na istoku i severoistoku, koje su bogate prirodnim resursima.

Ameri poslali veliki vojni konvoj na severoistok Sirije! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA