Najnovije

RAŠA TUDEJ: Brazil će preseliti ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim

Sin brazilskog predsednika Žaira Bolsonara, Eduardo, rekao je da će njegov otac preseliti brazilsku ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim, opisavši ovaj potez kao "prirodan i normalan", nakon što je to uradio američki predsednik Donald Tramp.

Benjamin Netanjahu (Foto: kremlin.ru)

"Kao što moj otac kaže, brazilska ambasada će se preseliti u Jerusalim. To nije nešto neobično. To bi trebalo da bude prirodna i normalna stvar", rekao je Bolsonaro, sin brazilskog predsednika i poslanik, tokom otvaranja brazilske trgovinske misije u Jerusalimu.

Izrael „nema bolje prijatelje od naroda i vlade Brazila“, rekao je izraelski premijer Benjamin Netanijahu na istoj ceremoniji.

Žair Bolsonaro je glasni zagovornik jevrejske države, te je obećao tokom svoje predizborne kampanje da će preseliti ambasadu Brazila u Jerusalim.

Bolsonaro tek treba da ispuni to obećanje, za razliku od američkog predsednika Donalda Trampa. Tramp je prošlog maja preselio američku ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim, što je bio simboličan potez koji se poklopio sa 70. godišnjicom osnivanja jevrejeske države.

I Palestinci i Izraelci kao glavni grad smatraju Jerusalim, a istočni deo grada smatra se okupiranom teritorijom. Ovaj potez je stoga kontroverzan, u najmanju ruku zato što narušava imidž SAD-a kao „poštenog posrednika“ bilo kojeg budućeg mirovnog sporazuma između Izraelaca i Palestinaca.

Planirano je da se brazilska ambasada preseli u Jerusalim sledeće godine. Trenutno, samo Sjedinjene Američke Države i Gvatemala imaju svoje ambasade u Jerusalimu. Takođe, Honduras je najavio isti potez, dok Mađarska, Australija i Češka imaju trgovinska predstavništva u Jerusalimu, slične onima koje je Bolsonaro otvorio u nedelju.

Priznanje Jerusalima kao glavnog grada Izraela podrazumeva se u takvim potezima. Međutim, takav ispad bi mogao da nanese samo štetu imidžu Brazila u arapskim državama, a takođe i finansijama zemlje, jer samo 0,1 odsto izvoza Brazila odlazi u Izrael, dok skoro pet procenata odlazi u zemlje Arapske lige.

Ranije ove godine, brazilski ministar poljoprivrede upozorio je da bi takav potez mogao da našteti mesnoj industriji zemlje.

"Brazil ne može da gubi tržišta. Moramo otvoriti nova tržišta".

Sevaju varnice između Severne Koreje i SAD! Više o tome OVDE.

Izvor: vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA