Najnovije

RASTU TENZIJE! Američka vojska priprema najveću provokaciju za Rusiju u poslednjih 25 godina

Američka vojska planira svoje najveće raspoređivanje trupa u Evropi za 25 godina, sa 20.000 vojnika koji će učestvovati u masovnoj vežbi projekcije snaga, dok tenzije sa Rusijom sve više rastu.

Ilustracija (Foto: army.mil)

General Kristofer Kavoli, komandant američkih kopnenih snaga u Evropi, rekao je da će se 20.000 vojnika, sa sedištem u SAD, naredne godine uputiti u Evropu, gde će se pridružiti oko 9.000 drugih američkih vojnika koji su tamo već stacionirani. 

Otprilike 37.000 vojnika učestvovaće u vežbama u 10 evropskih zemalja od maja do juna, rekao je novinarima u Pentagonu. 

Američke snage počeće da deluju u februaru, premeštajući 13.000 komada opreme, uključujući tenkove, artiljeriju i transportna vozila, na preko 2.500 kilometara, rekao je on.

To će biti zastrašujući logistički izazov s obzirom na to da železnice u bivšim sovjetskim zemljama imaju manje koloseke od zapadnoevropskih zemalja i njihovi mostovi nisu izgrađeni da izdrže tenk tipa Abrams, težak 70 tona.

Vežba Branilac-Evropa 20, kako se naziva, označava stratešku prekretnicu nakon godina američkih vojnih prekida u Evropi, u periodu nakon Hladnog rata.

Iako Kavoli nije izdvojio Rusiju kao fokus, rekao je da je njena aneksija Krima 2014. godine sve promenila.

Cilj je „pokazati sposobnost američke vojske da brzo rasporedi veliku silu za podršku NATO-a i da odgovori na bilo kakvu krizu“, rekao je.

“Naša sposobnost da kao vojska projektujemo snagu je apsolutno fundamentalna za sve što bismo želeli da postignemo”, rekao je.

Vojska Srbije modernizuje borbeni avion "orao". Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: webtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA