Najnovije

SENKE NAD ŽRNOVOM: Radovan Damjanović otkrio sve tajne! Evo zašto je srušena antička tvrđava! Za ovo se do sada nije znalo! (VIDEO)

Na proteklom predavanju u Kaluđerici prof. Radovan Damjanović, koga ne treba posebno predstavljati, održao je predavanje posvećeno antičkom gradu Žrnovu koji se nalazio na Avali na mestu današnjeg spomenika neznanom junaku.

Radovan Damjanović (Foto: Jutjub)

Po Prof. Radovanu grad Žrnov je namerno uništen u seriji eksplozija pitomaca vojne škole u Beogradu, da bi se ispunio plan Ivana Meštrovića da se napravi „hram“. Za to postoji nebrojeno dokaza a najjači se nalaze u arhivu grada Beograda gde se jasno vidi da se na svim nacrtima pominje samo i isključivo reč „Hram“ a nikako „Spomenik“.

Uloga Meštrovića nikada nije do kraja razjašnjena i nikada nije bilo objašnjeno iz kog razloga je ovaj falsifikator, kako kaže prof. Radovan, imao toliko poverenje Kralja Aleksandra. Najverovatnija je teza da su kao članovi slobodnih zidara u stvari zidali hram na Avali, jer je spomenik u stvari kopija grobnice iranskog Kralja Kira, ili Kuroša kako ga i dan danas zovu Iranci.

Značaj Žrnova u antici je bio nemerljiv , kaže prof. Damjanović. Kao najbitniji rudnik srebra i Cinebarita ili srpski rečeno crvca, Žrnov je bio centar antike za proizvodnju crvene boje, gde se ova boja mogla direktno sa zemlje trpati u džakove i nositi po celoj Evropi. Visoke peći koje su bile nađene na lokalitetu u kojima se topilo srebro samo su pojačale ovu tezu.

U turskom dobu Žrnov polako počinje da gubi značaj, ali za vreme Miloša Obrenovića dobija novi izgled sadnjom šume oko Avale, koja je bila taktički nedostatak sve do pojave baruta, jer ranije šuma nije postojala na ovom lokalitetu.

Vojska Srbije modernizuje borbeni avion "orao"! Više o tome OVDE.

Izvor: HelmCast

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA