Najnovije

SVETSKA ZAVERA PROTIV ASADA: Vikiliks otkrio kako je lažiran izveštaj o hemijskom napadu na Dumu

Treća serija dokumenata Vikiliksa o "hemijskom napadu" na Dumu, sirijski grad u Istočnoj Guti kog su tada držali teroristi skupine DŽaiš al Islam, a za napad je okrivljena vojska Bašara al Asada, otkriva detalje koji su, po svemu sudeći, neugodni za Ankaru.

Asad (Foto: SANA)

Vikiliks je objavio nove dokumente prema kojima autori izveštajaa Organizacije za zabranu hemijskog oružja OPCW o navodnom hemijskom napadu u sirijskom gradu Dumi zapravo nisu bili u Siriji.

U dokumentu upućenom generalnom direktoru Organizacije za zabranu hemijskog oružja Fernandu Ariasu, naučniku koji je sudelovao u Misiji utvrđivanja činjenica, koju je vodio OPCW (FFM), napisano je da postoji "oko 20 inspektora koji su izrazili zabrinutost zbog onoga što je OPCW predstavio kao svoja otkrića o navodnom sirijskom hemijskom napadu.

Prema memorandumu, završni izveštaj koji je objavio OPCW, a koji je bilo osnova za brojne optužbe protiv vlade i vojske sirijskog predsednika, ne odražava rezultate Misije utvrđivanja činjenica (FFM), predstavljene u njihovom privremenom izveštaju, koji je takođe deo novog dokumenta.

Novi dokumenti, koje je objavio Vikiliks, poslednji su u nizu dokaza koji, blago rečeno, "dovode u sumnju" završni izveštaj OPCW-a o napadu koji je pripisan sirijskoj vladi.

Prema izveštajima je u aprilu 2018. u napadu ubijeno desetak sirijskih civila, a SAD i nekoliko NATO saveznika su napad iskoristili kao opravdanje za vazdušne udare na sirijske vojne ciljeve.

OPCW je nakon toga otišao na lice mesta, kako bi sproveo istragu i sastavio konačan izveštaj koji je "potvrdio vjerodostojnost optužbi da je Damask bio taj koji je koristio hemijsko oružje".

Međutim, objavljeni memorandum naglašava da konačno izvještaj "ne odražava mišljenja svih članova istražnog tima raspoređenih u Dumi".

Zapravo, terenski tim u Dumi je očito bio isključen iz pisanja konačnog izveštaja, koji je sastavljen na temelju "doprinosa" samo jednog člana misije, koja nije imala potreban stepen stručnosti, jer je po profesiji član tima za pružanje hitne pomoći unesrećenima u zonama borbenih delovanja, tokom elementarnih nepogoda, teških saobraćajnih i drugih nesreća.

Ta je osoba jedina koja je dala direktan doprinos sastavljanju izveštaja u verziji u kojoj optužuje Damask.

Ali, još veći upitnik je činjenica da je umesto toga konačni dokument napisala posebna grupacija koja je delovala iz "zemlje X", za koju se veruje da je Turska.

 - Konsenzus tima Misije utvrđivanja činjenica (FFM)  bio je da postoje pokazatelji ozbiljnih nedoslednosti u rezultatima i čini se da su zaključci išli u potpuno suprotnom smeru - kaže se u dokumentu kojeg je objavio Vikiliks.

Rezultati tima, istaknuti u preliminarnom izveštaju, ilustriraju neke od tih nedoslednosti. Na primer, tim je izrazio neizvesnost u vezi s poreklom cilindara koji su se koristili za oslobađanje hlora. Vašington i njegovi saveznici tvrde da su cilindri bačeni iz aviona ili helikoptera, što je teorija koja optužuje Damask.

Međutim, izvorni preliminarni izveštaj navodi "kako nema konkretnih dokaza koji bi podržali ovu teoriju". Zapravo, naknadna istraga o tom pitanju zaključila je da su cilindri "najverovatnije bili postavljeni ručno i nisu lansirani iz aviona".

Nakon što ovi zaključci nisu uvršteni u završni izveštaj, član tima (FFM) je pokušao arhivirati istragu i analizu porekla spornog cilindra u siguran registar, poznat kao Arhiva registra dokumenata (DRA).

Prema novinaru Peteru Hičensu, visoki zvaničnik -a je naredio svojim podređenima da "uklone sve tragove" tih rezultata iz arhive.

Najnoviji dokumenti potkrepljuju optužbe, koje su potvrđene i prethodnim otkrićima, da je OPCW u svom završnom izveštaju o napadu isključio i manipulisao ključne dokaze, čime se još uvek pravda čin agresije na Siriju, a na drugoj strani aboliraju teroristi skupine DŽaiš al Islam, SAD i zemlje NATO pakta koje su izvele udare na Siriju, ali i Turska, koja je u ovom slučaju odigrala važnu ulogu kao zemlja domaćin za "posebnu grupu" koja je napisala sporni izveštaj.

Američka vojska priprema najveću provokaciju za Rusiju u poslednjih 25 godina. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: logicno.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA