Najnovije

ISPORUKA S-400 DOVEDENA U PITANJE! Na pomolu veliki sukob Rusije i Turske! Erdogan zabija nož u leđa Putinu? (VIDEO)

Turski predsednik je u Libiju poslao vojsku da pomogne međunarodno priznatoj vladi u Tripoliju u borbi protiv feldmaršala Kalife Haftara, kojeg podržava ruski lider.

S-400 (Foto: msb.gov.tr)

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan udario je na interese ruskog predsednika Vladimira Putina u Libiji.

Erdogan je u tu afričku zemlju poslao svoju vojsku kako bi pomogla međunarodno priznatoj vladi u Tripoliju u borbi protiv Putinovog čoveka - feldmaršala Kalife Haftara, šefa nepriznate vlade na istoku zemlje i komandanta Libijske nacionalne armije (LNA).

Sledi odlučujuća bitka

Prema navodima saudijske televizije "Al Arabija", Turska je u Tripoli poslala specijalne snage, savetnike i vojnu tehniku.

- Erdogan je to uradio nakon što su Vlada nacionalnog jedinstva (GNA) u Tripoliju i njen premijer Fajez el Saradž to zatražili - navodi Al Arabija.

Razgovor dvojice lidera zakazan za januar

Kremlj je juče saopštio da će ruski predsednik Vladimir Putin sledećeg meseca razgovarati sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom o situaciji u Libiji.

Tema razgovora biće turski plan pružanja vojne pomoći međunarodno priznatoj vladi u Tripoliju.

- Rusija podržava sve napore i svaku pojedinačnu zemlju u traženju rešenja za libijsku krizu - rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Ta televizija dodaje da Erdoganove snage imaju za cilj da unište Haftara, koji je sa svojom LNA još u aprilu započeo ofanzivu protiv međunarodno priznate vlade, a u četvrtak je najavio odlučujuću bitku za Tripoli.

- Turski predsednik je zato u nedelju primio Saradža u palati Dolmabahče u Istanbulu. Tada je Saradž od Erdogana zatražio pomoć na osnovu sporazuma o vojnobezbednosnoj saradnji koji su dva lidera, uprkos protivljenju Arapske lige, potpisala 27. novembra - objavila je Al Arabija.

Analitičari, međutim, ocenjuju da taj Erdoganov potez nije mnogo mudar i da će se time silno zameriti Putinu. Haftar, naime, ima odlične kontakte sa Rusijom, koja mu je pomogla u borbi protiv terorista ISIS na istoku Libije.

Prema navodima pojedinih medija, Haftarovi ranjeni vojnici leče se u Rusiji, a ruska vlada pomogla mu je i da napravi dve vojne baze na istoku Libije. Kako pojedinci ocenjuju, Putin u Haftaru vidi jedinog kandidata koji bi u postgadafijevoj eri mogao da donese mir Libiji.

- S obzirom na Erdoganovu odlučnost da zaštiti vladu u Tripoliju, Libija bi mogla da postane centar tursko-ruskog sukoba. Erdoganova vojska u Libiji ugrožava ruske interese, što Putin neće dozvoliti. Sumnjam da će se ruska i turska vojska direktno sukobiti, ali Putin ima keca u rukavu. On uvek može da potegne pitanje raketnog sistema S-400, koji je Ankara kupila od Rusije - kaže politički analitičar Kerim Has. 

Hoće da vrati milion izbeglica u Siriju

Redžep Tajip Erdogan izjavio je juče da bi milion sirijskih izbeglica, na dobrovoljnoj bazi, trebalo da se preseli u "zonu mira" na severu njihove zemlje, i to u "veoma kratkom vremenskom periodu".

- Moramo da pronađemo formulu da omogućimo izbeglicama koje su putovale u Tursku da budu preseljene u svoju domovinu - rekao je Erdogan.

U Turskoj se trenutno nalazi 3,7 miliona sirijskih izbeglica, a Erdogan smatra da bi u "zoni mira" mogli da se izgrade stambeni objekti i škole.

Sve zbog gasa

On dodaje da Erdogan sve to radi kako bi se dokopao novog nalazišta gasa u Mediteranu.

- Zbog toga je sa vladom u Tripoliju potpisao memorandum o razumevanju, kojim se definiše pomorska granica između Turske i Libije. Prema tom sporazumu, Turska će imati pravo da crpi gas iz novog nalazišta, nedavno otkrivenog u Sredozemnom moru. Budući da je Tripoli to nalazište prepustio Erdoganu, on je obećao da će zauzvrat pružiti vojnu pomoć - ističe Has.

Inače, Libija je od oktobra 2011, kad su pobunjenici, uz podršku SAD i NATO, brutalno ubili dugogodišnjeg lidera Muamera el Gadafija, zapala u haos. Ta zemlja bogata naftom već osam godina je u građanskom ratu. Posledica toga bilo je formiranje dve vlade - međunarodno priznate u Tripoliju, koju sada vodi Saradž, i one nepriznate sa sedištem u istočnom gradu Tobruku, na čijem je čelu Haftar.

Promena rukovodstva EU otvara priliku za novi početak u odnosima sa Rusijom! Više o tome OVDE.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA