Najnovije

DODIK BEZ USTRUČAVANJA: Srbi su skloni da prave istorijske greške koje ih mnogo koštaju!

Milorad Dodik, srpski član predsedništva BiH, izjavio je večeras gostujući u "Ćirilici" da su Srbi skloni da budu istorijski naivni i da prave istorijske greške i da donesu odluke koje ih kasnije koštaju mnogo.

Milorad Dodik (Foto: Jutjub)

Dodik je istakao i to kako se ljudima u BiH nameće tuđe mišljenje i kako im se zabranjuje da misle.

– Ono što je najgore u BiH, jeste pokušaj da se zaustave procesi, da se ljudima nameće mišljenje, da im se zabranjuje da misle i tako dalje. Republika Srpska nije formirana da bi bila u BiH. Ona kada je formirana, formirana je da bude nezavisna država. Ona je tu svoju nezavisnost branila u toku rata i kroz Dejtonski sporazum, imajući u vidu da su 1992. godine, velike sile, kao što je Amerika, priznale Republiku Srpsku. Mi smo naučili da bez države, nema slobode – istakao je Dodik.

Govoreći o izborima u Republici Srpskoj i BiH, Dodik je istakao da u BiH nema pomirenja i da pomirenje mora doći iznutra, a ne da se nameće.

– O BiH, svaki dan imate silnih izjava. Pre godinu dana u BiH su održani izbori, na kojima je jasno manifestovano i jasno pokazano ko su izborni pobednici, a to je moja politička partija. Ja sam pobedio kao srpski član Predstavništva BiH. Moja partija, dobila je najveći broj glasova. Međutim, kako to obično biva u BiH, naravno, nije dovoljno imati samo na jednoj strani jasnu situaciju. Jedino vlast, koja je formirana na bazi izbora u BiH, bila je vlast u Republici Srpskoj. Dakle, na zajedničkom nivou to nije bilo. Međutim, sada ostaje problem u FBiH sa političkim predstavnicima Hrvata, gde se ne dolazi do dogovora kako menjati izborni zakon. Što se tiče nivoa BiH, problem je bio taj da smo mi brzo napravili našu srpsku reprezentaciju. Hrvati su isto tako imali svoju političku reprezentaciju. Ostalo je konfuzno kod Bošnjaka, zato što su oni imali podeljeno političko telo i koncentracija se vršila u okviru dva bloka. Trebalo im je nekoliko meseci kako bi se njihovi odnosi raščistili. NJima je bio problem da se odreknu ovih iz Republike Srpske – rekao je Dodik.

On je govorio o autoputu, kao i o tome kako želi da poveže Srbiju i Republiku Srpsku novim autoputem.

– Mi smo pre sedam dana usvojili parcelaciju za trasu koja ide od mostar na Rači prema Bjeljini, i veoma smo spremni i verujem da će već na proleće ta trasa početi da se radi. Potrebno je da BiH, kao što je to učinila Srbija, potpiše međudržavni sporazum sa Turskom, kako bi se rešilo pitanje finansiranja i izvođenja radova. Mi imamo dogovor o tome, ali još uvek nemamo potpisan ugovor. Tu kada dodate da nije bilo Saveta ministara, koji je nešto radio, onda je i razumljivo zašto nema. Ja verujem, da će sada ovaj novi Savet ministara, koji će biti izabran do nove godine, da to ubrza. U svakom slučaju, moja odgovornost je prema Republici Srpskoj i mi otvaramo ovu deonicu od Rače do Bijeljine, dalje prema Brčkom. Oni koji putuju bar tim putevima, znaju da je Republika Srpska napravila autoput od Banjaluke do Doboja, u dužini do 72 kilometara. Da nam je potrebno da spojimo od Doboja, preko Modriče, kako bismo došli do Rače. Mi želimo da napravimo i povežemo Srbiju i Republiku Srpsku, odnosno Banjaluku i Beograd, autoputem. Zato i nemamo podršku Evropske institucija, zato što oni smatraju da već autoput koji ide kroz Hrvatsku je sasvim dovoljan – rekao je Dodik, prenosi Srpskainfo. 

Tzv. Kosovo izlazi iz energetskog sistema Srbije, pridružuje se sistemu Albanije? Više o tome OVDE.

Izvor: Srna

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA