Najnovije

NAJDUŽI NA SVETU: Svečano otvoren gasovod „Snaga Sibira“! (VIDEO)

Predsednici Rusije i Kine, Vladimir Putin i Si Đinping, zvanično su putem telemosta pustili u rad jedan od najdužih gasovoda na svetu — „Snaga Sibira“, preko kojeg će se gas iz Rusije isporučivati u Kinu.

Gasovod (Foto: pixabay. com)

„Dozvoljavam (da se odvrne slavina)“, rekao je Putin na ceremoniji otvaranja.

„Idemo“, dodao je Si Đinping.

Otvaranje gasovoda „Snaga Sibira“ podiže rusko-kinesku energetsku saradnju na novi nivo, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

„Ove godine je 70. godišnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa (između Rusije i Kine). I ove godine počinjemo isporuke ruskog gasa u Kinu. Ovaj korak podiže rusko-kinesku stratešku saradnju u oblasti energetike na kvalitativno novi nivo, približava nas rešenju zadatka koji smo postavili zajedno sa kineskim predsednikom Si Đinpingom da se do 2024. godine postigne bilateralna trgovina do 200 milijardi dolara“, rekao je ruski lider na ceremoniji otvaranja.

Predsednik Kine je rekao da na prvom mestu treba da se osigura bezbednost i pouzdanost rada gasovoda. Drugo je briga za životnu sredinu.

„Važno je obratiti posebnu pažnju na zaštitu životne sredine, voditi računa o eksploataciji resursa u interesu zelenog, ekološki čistog, energetski efikasnog i nisko-karbonatnog razvoja“, dodao je kineski predsednik.

„Snaga Sibira“ je projekat ruskog „Gasproma“ i „Kineske nacionalne naftne kompanije“, a gasovodna mreža duga 4.000 kilometara godišnje će moći da preveze do 61 milijardu kubnih metara prirodnog gasa, uključujući i 38 milijardi za izvoz u Kinu. Sporazum je zaključen na 30 godina, a njegova ukupna vrednost je oko 400 milijardi dolara. Izgradnja gasovoda trajala je više od pet godina. 

Gasovod je promovisan kao važna komponenta u rastućem strateškom partnerstvu između Rusije i Kine.

Pročitajte OVDE   zašto je Kinin potez izazvao nevericu u Vašingtonu.

Izvor: rs. sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA