Najnovije

Tzv. Kosovo izlazi iz energetskog sistema Srbije, pridružuje se sistemu Albanije?

Kosovska elektrodistribucija (KOSTT) i albanski operator prenosnog sistema (OST), potpisali su u ponedeljak 1. decembra u Tirani, ugovor o uspostavljanju regulatornog bloka energetskog sistema Kosovo-Albanija.

Priština (Foto: Jutjub)

Sporazum je potpisan uz znanje Evropske mreže operatora prenosnih sistema električne energije (ENTSO), navodi u saopštenju KOSTT.

Očekuje se da će taj sporazum stupiti na snagu aprila 2020. godine. 

„Regulatorni blok, koji se sastoji od dve regulatorne zone, KOSTT i OST, ima za cilj lakši rad dva elektroenergetska sistema, kako sa tehničkog, tako i ekonomskog aspekta. To će omogućiti lakši rad i balansiranje oba sistema, smanjiti troškove i razmeniti rezerve sistema“, navodi se u saopštenju.

Izvršni direktor KOSTT Iljir Šaja, istakao je, da se potpisivanjem tog sporazuma, Kosovo odmaklo od Elektromreže Srbije (EMS) i postalo deo OST.

„Ovo je istorijski sporazum za Kosovo i KOSTT, jer smo do sada kao KOSTT bili u okviru regulatornog bloka EMS (Srbija, Crna Gora i Severna Makedonija). Potpisivanjem tog sporazuma i započinjanjem njegove primene u aprilu 2020. godine, definitivno se odvajamo od srpskog regulatornog prostora i postajemo deo regulatornog bloka sa Albanijom“, rekao je Šalja.

Generalni direktor OST Skerdi Drenova, istakao je, da taj sporazum stvara povoljne uslove za optimalno korišćenje proizvodnih resursa unutar bloka.

Rešavanje Kosova nije u vrhu prioriteta EU! Više o tome OVDE.

Izvor: Kosovo Onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA