Najnovije

AFERA “HILANDARSKA”:  Divac od početka planirao prevaru od 350.000 evra?

Vlade Divac je od samog početka imao nameru da nas prevari. Nažalost, naivno mu verujući, to smo shvatili tek 14 godina nakon što je dospeo dug koji ima prema nama.

Vlade Divac (Foto: Jutjub)

Ovako govori Ratomir Stipsić, direktor firme "Mentor", zastupnik prodavaca, kojoj je čuveni košarkaš praktično ukrao 350.000 evra, gradeći zajedno sa kumom Zoranom Milašinovićem (pogledajte hronologiju svega što se događalo) luksuznu zgradu na lokaciji Hilandarska 10 - Svetogorska 7, u centru Beograda. Divca su na kraju morali da tuže i Viši sud je presudio da košarkaš mora da isplati 350.000 evra, plus još oko 400.000 evra na ime kamate od 2005. do 2019. godine.

Neiskrene namere

Analiza bitnih događaja u postupku realizacije posla ukazuje da je Divac sa svojim timom od prvog dana imao neiskrene namere, kao i da je neštedimice koristio to što je poznata ličnost. U tome je, po svemu sudeći, imao i podršku organa uprave i sudskih organa, odnosno nekog ko je tih godina bio jak u pravosuđu. Srećom, konstatuje Stipsić, sada se u postupku otvaranja poglavlja 23 mnogo više polaže na vladavinu prava i to je i dovelo do presude protiv Divca.

 

- Kada se pogleda hronologija događaja, jasno je da je Divac od početka vodio smišljanu akciju umanjenja prvobitno ugovorene kupoprodajne cene. Za to je iskoristio činjenicu da je u trenutku potpisivanja predugovora nedostajala klauzula pravosnažnosti na rešenje za izgradnju objekta poslovne namene. Obezbeđenje klauzule bila je čista formalnosti s obzirom na to da su bili ispunjeni svi uslovi za njeno izdavanje, i to za najviše 15 dana. Zbog čega ona nije izdata ostala je enigma i do danas, ali svakako nije isključeno da je upravo to bio deo Divčeve strategije sa namerom da se umanji ugovorena cena - priča Stipsić i nastavlja:

- Naša firma, kao zastupnik prodavaca, već nekoliko meseci kasnije obezbedila je dokumenta za stavljanje u promet građevinskog zemljišta, pa je klauzula pravosnažnosti postala nepotrebna s obzirom na to da kupac nije ni imao nameru da gradi poslovni objekat iz dozvole.

I pored toga, nama stiže poslednja ponuda za nastavak posla, praktično ucena, kojom su Divac, odnosno njegova "Fluks grupa", čiji je bio stoodstotni vlasnik, zahtevali umanjenje kupoprodajne cene za čak 500.000 evra, što je čak 20 odsto ukupne cene. To smo morali da prihvatimo jer su prodavci na ime zaloge za uplaćenu kaparu garantovali svojim jedinim nepokretnostima, u kojima su stanovali, i bez kojih bi ostali ako bi se ugovor raskinuo.

"Mentor holding" omogućava upis kupca lokacije na toj lokaciji sa 100% prava, obezbeđuje pravosnažnu dozvolu za građenje stambeno-poslovne namene, a Divac potom isplaćuje veći deo cene, ali ostaje dužan 350.000 evra. Za neplaćeni deo košarkaš je sklopio sa prodavcem ugovor, u kom je navedeno da pod moralnom i materijalnom odgovornošću garantuje isplatu ostatka novca, uz prenos na prodavca udela od najpre 87, pa konačno 16% u svojoj firmi "Fluks grupa" doo. Od tog trenutka Divac kreće u čitavu seriju manipulacija, menjajući bez znanja onih kojima duguje vlasništvo nad svojom firmom i njen pravni status.

Vešto pleli mrežu

Kako objašnjava Stipsić, Divac svom kumu Milašinoviću prvo prenosi 50 odsto vlasništva u "Fluks grupi", a potom i preostalih 50 odsto, zajedno sa 16% založenih udela, bez znanja i saglasnosti onih kojima su ti udeli založeni.

- Milašinović zatim "Fluks grupu" pripaja svom preduzeću "Mašinac" iz Kraljeva, uz brisanje u APR firme "Fluks grupe" doo, zajedno sa ukradenim udelom od 16 odsto onih kojima Divac duguje novac. I tu nije kraj, "Mašinac" se dalje spaja sa još jednom Milašinovićevom firmom "Jarčujak-promet" iz Kraljeva, koju ovaj nešto kasnije uvodi u stečaj - priča naš sagovornik, uz pitanje kako je tako nešto uopšte dozvoljeno kad je prekršen čitav niz propisa i ugovora koje je upravo Divac potpisao.

Na pitanja poslata mejlom Vlade Divac nije odgovorio.

Kako je moguće da sudija ne zna zakon

Kako kaže Stipsić, na to da je Divac imao jake pomagače unutar sistema ukazuje i nekoliko čudnih odluka raznih organa.

- Recimo, Viši sud u Beogradu je doneo u prvom postupku odbijajuću presudu sa obrazloženjem da je nas zahtev zastareo jer je navodno od datuma sklapanja predugovora prošlo više od 10 godina, iako rok plaćanja po zakonu teče od dospelosti potraživanja. Pa kako da verujemo da sudija Višeg suda može da napravi toliki propust, a da nakon toga avanzuje i pređe u Apelacioni sud - konstatuje naš sagovornik i dodaje:

- U postupku pred Privrednim sudom u Beogradu za raskid ugovora o prenosu 50% Divčevih udela u "Fluks grupi", zajedno sa ranije uloženih 16% u našu korist, sud donosi odbijajuću presudu da je Divac samo prekršio potpisani ugovor o zalozi, a ne i zakon.

Ipak, naglašava Stipsić, konačan rasplet i presuda u ponovljenom postupku pred Višim sudom u Beogradu, kojom je priznato pravo na naplatu duga od Divca, pokazatelj je da pravna država funkcioniše, za razliku od nekih ranijih perioda.

Rasprodao stanove

Dok prodavci koji su prodali lokaciju Divcu gotovo 15 godina pokušavaju da dođu do svojih para, na lokaciji Hilandarske 10 i Svetogorske 7 nikla je velelepna stambena zgrada. Većinu stanova su pokupovali košarkaši, među kojima i nekadašnji Divčevi saigrači.

Hronologija afere "Hilandarska"

* plac u Hilandarskoj od 880 kvadrata Divac i kum Milašinović kupili su za 2,65 miliona evra

* isplatili deo novca, ostali dužni 350.000 evra

* Divac za dug garantovao udelom od 16% u firmi "Fluks grupa" doo

* firmu prebacio na kuma, bez znanja onih kojima duguje

* kum spojio "Fluks grupu" sa drugim svojim preduzećem i izbrisao je iz APR

* tu drugu firmu dalje spojio s trećom, koju je uveo u stečaj

* dug nije isplaćen, poverioci nisu mogli da naplate 350.000 evra od "Fluks grupe", koja više ne postoji

* pokrenut sudski proces,

*presuđeno da Divac mora da plati 350.000 evra duga plus kamate od juna 2005. do danas (još oko 400.000 evra)

Pročitajte OVDE   sve o novom skandalu direktora “Namenske”.

Izvor: Srpski telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA