Najnovije

Srbi u Hrvatskoj su jasno rekli ko je njihov izbor za predsednika!

Nakon izbora u Hrvatskoj i glasova koji su raspoređeni na nivou cele zemlje jasno je ko će u drugi krug: Zoran Milanović, bivši premijer i aktulena predsednica Kolinda Grabar Kitarović. Ipak, dva dana posle izlaska na birališta teško je proceniti u potpunosti kome su Srbi u Hrvatskoj dali prednost.

Milorad Pupovac (Foto: Jutjub)

"Blicovim" istraživanjem po županijama i opštinama u kojima živi većinsko srpsko stanovništvo, došli smo do podatka da su glasovi prilično ujednačeni - u svim opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom prvi krug izbora je dobio Zoran Milanović. Još je zanimljivija činjenica da njegova prednost nije bila u nekoliko procenata, kakav je slučaj na nivou Hrvatske, već je u mnogim opštinama on dobio više od 50 odsto podrške glasača, a u nekoliko njih i više od 70 odsto.

Pretvorivši to u konkretne brojke umesto procenata, uz ogradu da pojedine opštine još nemaju obrađene rezultat je sledeći: 3.585 glasova za Milanovića i 1.463 glasova za Kolindu Grabar Kitarović. To pokazuje da je izrazito mali broj Srba i izašao na glasanje.

Najubedljiviji rezultat u pretežno srpskoj opštini osvojio je Milanović u Negoslavcima u Vukovarsko-sremskoj županiji gde je osvojio čak 72,67 odsto glasova, dok je Kolinda osvojila treće mesto sa svega 5,81 odsto.

Slična situacija i u mnogim drugim opštinama županija u kojima Srba još uvek ima: Osječko-baranjskoj, karlovačkoj, Sisačko-moslovačkoj, zatim Šibensko-kninskoj i Ličko-senjskoj. Ipak kada se pogledaju županije u celini podela glasova nije tako dominantno na Milanovićevoj strani.

Takvo glasanje donekle ne čudi, budući da je predsednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac svoju podršku na ovim izborima dao Zoranu Milanoviću iako je na prethodnim bio uz HDZ i Grabar Kitarović.

- Na predsedničkim izborima u Hrvatskoj većinu glasova osvojio je kandidat opozicione Socijaldemokratske partije Zoran Milanović, koji zagovara normalnost, toleranciju i poručuje da je rat završen i da treba graditi mir, poručio je ranije lider Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac gostujući na Pinku.

Ipak, kada se odmaknemo od statistike, stanje među Srbima je vrlo podeljeno. Dok su neki glasali i pridružili se odluci Pupovca, mnoga sela posebno u Šibensko-kninskoj županiji su bojkotovala izbore, nezaovoljni kandidatima za koje tvrde da podjednako ne doprinose poboljšanju njihovog statusa u Hrvatskoj.

- Načelna odluka bila je da ne glasamo, niko iz mog sela nije otišao na biračka mesta, čak ni prevoz nije organizovan - rekla nam je jedna povratnica u okolinu Knina i dodaje da je reč o dogovoru koji su mnogi ispoštovali.

Što se tiče glasanja u Srbiji, od oko 30.000 potencijalnih glasača, na birališta je izašlo svega nešto više od 700 ljudi.

Grabar-Kitarović je u Srbiji osvojila 40,61 odsto glasova hrvatskih birača, pokazuju rezultati izbora sa dva biračka mesta, u Beogradu i Subotici. Milanović je dobio 21,27 odsto glasova, a Škoro 20,44 odsto.

Moramo da razgovaramo sa Vladom Crne Gore! Više o tome OVDE.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA