Najnovije

OVO JE IZAZOV AMERIČKOJ HEGEMONIJI: Mornarice Irana, Rusije i Kine zajedno u Omanskom moru! (VIDEO)

Zajednički manevari Irana, Rusije i Kine u Omanskom moru mogli bi se tumačiti kao izazov američkoj vojnoj snazi u tom delu sveta i hegemoniji uopšte.

Vladimir Putin, Hasan Rohani, Si Đinping (Foto: kremlin.ru/rouhani.ir/Jutjub)

Činjenica da su Rusija i Kina poslale svoje poslednje generacije ratnih brodova severno od Indijskog okeana ili Omanskog mora da učestvuju u vojnim vežbama pod nazivom "Pomorski pojas" odražava veliki značaj koji Moskva i Peking imaju za ove manevre, najavila je u sredu Iranska novinska agencija IRNA.

Iranski mediji primetili su da Rusija dolazi u manevaru sa fregatom "Jaroslav Mudri", tankerom "Jelnia" i tegljačem "Viktor Konecki", dok je Kina razarač klase 52D pod nazivom "Ksining".

Prema iranskoj agenciji, prisustvo fregate Jaroslav Mudri koja pripada Baltičkoj floti i koja je bila uključena u nekoliko opasnih scenarija sa američkim razaračima u međunarodnim vodama mogla bi sa sobom poneti "indirektnu poruku" od Rusije do Sjedinjenih Država.

Pored toga, četverodnevni ratni manevari, koji će početi sutra u petak, takođe bi mogli značiti stvaranje „koalicije“ pred neuspelom koalicijom koju su Sjedinjene Države uzalud težile stvaranju pod izgovorom da garantuju bezbednost u Perzijskom zaljevu i Omanskom moru. Američka ideja o formiranju međunarodne koalicije radi zaštite slobodne plovidbe u regionu i protivljenja Iranu nastala je nakon zaplene britanskog teretnog broda „Stena Impero“ od strane mornaričkih snaga Iranske revolucionarne garde u Ormuskom moreuzu, koja se nalazi između Persijskog zaliva i Omana. Brod je zarobljen jer nije u skladu sa Međunarodnim pomorskim kodeksom.

Iranske vojne vlasti takođe kažu da su manevri pomorskog pojasa znak uspešne međunarodno vođene diplomatije u odbrambenom sektoru.

SAD i dalje teže da povećaju svoje prisustvo u regionu kako bi se sprečio izvoz nafte iz Irana. Teheran, međutim, garantuje da sankcije neće sprečiti prodaju iranske nafte kroz strateški Ormuski moreuz.

Pored toga, iranske vlasti insistiraju na tome da će Iran nastaviti da pruža plovidbu Perzijskim zaljevom i "će učiniti sve što je potrebno u slučaju da neko pređe njegove crvene linije".

Razlog neprijateljstava mogao bi biti taj što SAD traže novu vojnu avanturu u kojoj dokazuju da su još uvek svetski hegemon, mada je to manje verovatno zbog pojave sila u nastajanju, poput Rusije, Kine i samog Irana.

Razni analitičari slažu se da Teheran od američke agresije ne može puno očekivati jer bi EU stavio na isti nivo u slučaju napada SAD-a na Iran od strane agresora i napadnute zemlje. Iran, dakle, može puno očekivati od snaga poput Rusije i Kine, koje su izrazile podršku Iranu i same su meta jednostranih kaznenih mera koje su nametnule američke vlasti.

Stoga bi ove vežbe, koje se u ovom formatu prvi put održavaju, trebalo posmatrati u mnogo širem kontekstu od službeno navedene svrhe obuke, „sigurnosti plovidbe i borbe protiv terorizma i piraterije“.

Severna Koreja ispalila raketu! Više o tome OVDE.

Izvor: logicno.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA