Najnovije

AKO NAPADNETE POLJSKU...NATO ZAPRETIO: Šaljemo Rusiji snažan signal

NATO će odgovoriti na svaku vrstu napada na Poljsku ili baltičke zemlje, poručio je generalni sekretar Severnoatalntske alijanse Jens Stoltenberg.

Jens Stoltenberg (Foto: Jutjub)

- Kroz prisustvo NATO snaga u Poljskoj i baltičkim zemljama, šaljemo Rusiji veoma snažan signal - ukoliko dođe do napada na Poljsku ili baltičke zemlje, cela Alijansa će odgovoriti- rekao je Stoltenberg uoči samita NATO.

Stoltenberg je to izjavio za više listova, uključujući poljski dnevnik "Žečpospolita", nemački "Zidojče cajtung" i španski "Pais".

NATO nema listu neprijatelja, ali će odgovoriti gde kod to bude bilo potrebno, istakao je Stoltenberg.

SAD su ranije pozvale Tursku da podrži odbrambeni plan NATO za Baltik i Poljsku. Turska to do sada odbija, ističući da bi NATO trebalo Ankaru više politički da podrži u borbi protiv kurdske milicije u Siriji, podseća britanska agencija.

Stoltenberg je rekao da se ne protivi snažnijem odbrambenom stavu u EU, ali i dodao da nema smisla pokušavati da se NATO zameni.

NATO puni 70 godina, a lideri 29 država članica obeležavaju taj jubilej danas i sutra u blizini Londona.

Britanska agencija konstatuje da treba očekivati žestoku raspravu oko pretnje Turske da će glasati protiv plana odbrane za Baltik i Poljsku, ukoliko NATO ne prizna kurdsku vojsku JPG kao teroriste, što je malo verovatno, s obzirom da je JPG pomogla u porazu Islamske države.

Domaćin samita britanski premijer Boris DŽonson, nada se da se Tramp neće osvrnuti na britanske izbore, što bi opozicija mogla da iskoristi.

Ukrajinci doveli PVO sisteme Buk pa zapretili: Srušićemo vam sve iznad Krima. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA