Najnovije

NATO IH ZOVE ĐAVOLJE KOČIJE, PUTIN LIČNO UBRZAO ISPORUKU! Ovo su detalji o novim helikopterima kakve Srbija do sada nije imala

Četiri nova borbena helikoptera Mi-35, koje zvaničnici NATO pakta nazivaju 'đavolje kočije', prebačeni su juče iz Rusije u Beograd.

Mi-35 (Foto: Jutjub)

Moćne letelice isporučene su u sklopu vojnotehničkog sporazuma koji su postigli predsednici Aleksandar Vučić i Vladimir Vladimirovič Putin i sletele su na aerodrom 'Pukovnik pilot Milenko Pavlović' u Batajnici. Helikopteri će zvanično biti predstavljeni u petak, do kada će za srpsku policiju stići i novi 'erbas' helikopteri. Kako saznajemo u Kremlju, isporuku 'Mi-35' ubrzao je lično predsednik Putin, pošto je želeo da ovi helikopteri budu u Srbiji pre srede, 4. decembra, za kada je zakazan njegov sastanak sa predsednikom Aleksandrom Vučićem u Sočiju.

Povlašćene cene

Portal 'Sputnjik' prenosi da Vojska Srbije do sada nikada nije imala helikoptere moćne kao Mi-35 i potvrđuje da su letelice u Srbiju stigle znatno pre roka jer je prvobitno bilo planirano da se isporuče u prvom kvartalu 2020. godine.

Srbija je helikoptere 'Mi-35' nabavila po povlašćenim cenama, koje su znatno niže od tržišnih, a takve uslove Rusija daje samo svojim najbližim partnerima. Slični uslovi važili su i za prethodnu isporuku šest modernizovanih 'migova 29'.

Prema navodima 'Sputnjika', koji prenosi reči eksperta za rusku avijaciju Svetozara Jokanovića, isporuka 'Mi-35' definitivni je dokaz čvrstog srpsko-ruskog partnerstva.

- Iako ruska kompanija 'Rostvertol' iz Rostova na Donu radi sa smanjenim brojem radnika, a došlo je do značajnog uvećanja ugovorenih obaveza prema domaćim i inostranim klijentima, ovde moramo uzeti u obzir bliske i prijateljske odnose najviših zvaničnika dveju zemalja. Ovde bih naročito istakao doprinos ministra odbrane Ruske Federacije Sergeja Šojgua, koji se i ovog puta založio da se obaveze prema Srbiji ispunjavaju na način koji bi se mogao opisati samo jednom rečju, bratski - rekao je Jokanović.

Prema njegovim rečima, ovo nije kraj nabavki helikoptera i druge borbene opreme.

- Dolaskom novih helikoptera došlo je do značajnog povećanja borbenih mogućnosti naših jedinica. Ovo je i veliki doprinos popularizaciji vojnog poziva, posebno poziva vojnog pilota za koji se danas malo ko opredeljuje... - naglašava Jokanović.

Dobra saradnja

Vojni analitičar Vlade Radulović, komentarišući ove navode, kaže da je cela Srbija s nestrpljenjem očekivala dolazak helikoptera 'Mi-35'.

- Pojedinci su, da podsetim, sumnjali da će ovaj posao biti realizovan, ali sada je sve jasno... Istina, bilo je određenih poteškoća, ali je najvažnije da Srbija istrajava na svom putu modernizacije, osnaživanja i osavremenjavanja oružanih snaga. Ovim je potvrđena i izuzetno dobra saradnja sa Ruskom Federacijom, budući da isporuka helikoptera predstavlja samo nastavak ranije postignutih dogovora. Na osnovu toga, u godinama koje su pred nama može se očekivati ne samo nastavak već i unapređenje te saradnje, kao i još moćnija oružja i sistemi koji će se naći u našoj vojsci - zaključuje Radulović.

Pročitajte OVDE  kakve su to dobre vesti i za Srbiju.

Izvor: Informer/rs. sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA