Najnovije

OVACIJE ZA PREDSEDNIKA BELORUSIJE! Lukašenko prekršio protokol da bi se izgrlio sa Šešeljem, a onda poručio: Čuvajte ovu svetu zemlju (VIDEO)

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko "prekršio" je protokol kada je u Skupštini Srbije, gde se danas obratio poslanicima, prišao lideru SRS-a Vojislavu Šešelju i srdačno se pozdravio s njim.

Lukašenko i Šešelj (Foto: Jutjub)

Lukašenko je, dok je ulazio u skupštinsku salu praćen aplauzom i ovacijama poslanika, ugledao Šešelja, posle čega je zastao, a zatim mu i prišao raširenih ruku i sa osmehom.

Beloruski predsednik i lider radikala su se srdačno rukovali i zagrlili, što svedoči o njihovim dobrim ličnim odnosima, a Lukašenko je posle toga produžio ka govornici.

Lukašenko: Počela nova "raspodela" sfera uticaja na planeti?

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da mu se čini da je počela nova interesna "raspodela teritorija", odnosno sfera uticaja u svetu, te da je izuzetno važno očuvati Evropsku uniju, jer je ona, kaže, oslonac planete.

Lukašenko je, u obraćanju u Narodnoj skupštini, rekao da se danas uočava rast napetosti u odnosima između zemalja, da se smanjuje globalna bezbednost, kao i da se povećavaju regionalni konflikti.

U takvim okolnostima, istakao je, veoma je važno rešavanje bilo kakvih sporova mirnim putem i na osnovu međunarodnog prava.

Međutim, primetio je, više ne postoji međunarodno pravo, već zakon jačeg i počinje da razmišlja da li je počela nova interesna "raspodela teritorija" i sfera uticaja na planeti.

U tom kontekstu istakao je da je protiv raspada Evropske unije.

"Pristalica sam toga da postoji EU, to su razni centri moći, te i male i srednje zemlje, kao što smo mi, mogu da se oslone na njih", rekao je Lukašenko.

On je podsetio da se ove godine navršava 25 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Belorusije i da je glavno dostignuće obe zemlje da mogu same da određuju pravce razvoja u skladu sa državnim interesima.

Podsetio je da je pre 20 godina posetio Beograd, kada je NATO bombardovao Jugoslaviju što je, po njegovim rečima, još jedna potvrda okrutnog perioda koji su u”svetu zemlju” doneli njeni neprijatelji.

“Belorusija je uvek na strani Srbije po pitanju teritorijalnog integriteta. Naš stav je nepromenjen više godina i biće takav i ubuduće. Srbi, kao i Belorusi, znaju šta je rat, kakve su rušilačke posledice i gubici. Važno je da sačuvamo istorijsko sećanje zbog budućnosti”, rekao je Lukašenko.

Pozdravio je odluku Srbije koja je nedavno potpisala u Moskvi sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom, rekavši da su prednosti velike i da je našoj zemlji sada omogućen izvoz određene robe bez ikakvog ograničenja.

Na kraju obraćanja je poručio da Srbija nije mala, već velika zemlja, jer ovde živi mudar, hrabar i veliki narod na svetoj zemlji.

“Ja vas molim sačuvajte ovu svetu zemlju”, poručio je Lukašenko.

Predsednik Belorusije je pre obraćanja u društvu predsednice srpskog parlamenta Maje Gojković obišao izložbu o izgradnji Doma Narodne skupštine.

Pročitajte OVDE šta je Lukašenko poručio Aleksandru Vučiću.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA