Najnovije

RAT U PRIŠTINI! MUSTAFA ZABIO NOŽ U LEĐA KURTIJU: DSK predlaže drugi scenario ako Samoopredeljenje odbije da im da mesto predsednika

Pokret Samoopredeljenje i DSK, dve stranke koje su pobedile na izborima održanim na Kosovo i Metohiji 6. oktobra i koje su se obavezale da će ugovor zaključiti odmah nakon potvrđivanja rezultata, imaju zastoj u pregovorima.

Aljbin Kurti (Foto: Jutjub)

Iako su predstavnici obe stranke nakon nekoliko sastanaka na nivou radne grupe izjavili da su 100 odsto uskladili program, u susretu licem u lice Aljbina Kurtija i Ise Mustafe došlo je do neslaganja.

Potpredsednik DSK Agim Veljiu rekao je da ta stranka predlaže drugi scenario lideru Samoopredeljenja Aljbinu Kurtiju, ukoliko odbije da DSK-u pripadne mesto predsednika tzv. Kosova, mesto predsednika parlamenta i pet ministarstava.

Veljiu je istakao da Samoopredeljenje takođe može da se odrekne mesta premijera i ministarstava i preuzme mesto predsednika tzv. Kosova i predsednika Skupštine KiM, a kao “poklon” za to, Veljiu obećava još jedno dodatno ministarstvo.

On je istakao da je razlog zašto juče nije postignut dogovor između Samoopredeljenja i DSK zato što dve stranke žele detaljno da razjasne sva pitanja kako ne bi imali stalne probleme.

“Ne verujem da se radi o nekom posebnom ministarstvu. U DSK smo se složili da podela bude proporcionalna, a sada je na njima kako će to proceniti”, istakao je Veljiu.

Dodaje da razgovori nisu zastali zbog određenog ministarstva, jer razgovori nisu dostigli tu tačku.

Takođe, on je dodao da dve stranke koje su dobile najviše glasalova na izborima moraju odlučiti o poziciji predsednika tzv. Kosova pre ulaska u koaliciju, kako se ne bi ponovo izlazilo na izbore za godinu i po dana.

“DSK insistira da se podela ministarstava vrši po sistemu pola-pola. Juče je Kurti izgledao optimistično dok nije otišao u Skupštinu KiM na sastanak sa Isom Mustafom, ali vesti, za koju je rekao da će objaviti 72 sata nakon potvrđivanja rezultata izbora, nije bilo”, podsetio je Veljiu.

DSK i Samoopredeljenje će pauzirati sa sastancima lidera kako bi se razmotrili Mustafini zahtevi Kurtiju.

Na sledećem sastanku, kad god bude zakazan, biće razmatran odgovor Samoopredeljenja na zahteve koje je postavio DSK.

Konjufca: DSK traži mesto predsednika

Potpredsednik Samoopredeljenja, Glauk Konjufca, izjavio je da koalicioni sporazu nije postignut, jer DSK zahteva da u sporazum bude uključena i funkcija predsednika tzv. Kosova.

"Sporazum o koaliciji nije zaključen, jer DSK uslovljava Samoopredeljenje funkcijom predsednika", naveo je Konjufca.

Takođe, istakao je, da Samoopredeljenje nije očekivalo takav vid uslovljavanja od strane DSK.

"Nismo to očekivali, ovi izbori su bili parlamentarni izbori, položaj predsednika je nešto sasvim drugo", poručio je Konjufca i dodao da je funkcija predsednika potpuno nezavisna.

Pročitajte OVDE kako je Koraks odgovorio Čedi Jovanoviću.

Izvor: Kosovo onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA