Najnovije

NOVI DETALJI SUĐENJA ZA UBISTVO OLIVERA IVANOVIĆA: Srbima je namešteno! Ročište se odlaže, nisu dobili optužnicu na našem jeziku

Pred Specijalnim sudom u Prištini danas je za 11. februar odloženo pripremno ročište pred suđenje optuženima za učešće u ubistvu lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, 16. januara 2018. godine u Kosovskoj Mitrovici, jer dopunjena optužnica nije prevedena na srpski jezik.

Oliver Ivanović (Foto: Jutjub)

Suđenje je odloženo na predlog predsednika suda Veljona Kurtaja, pošto je konstatovao da nedostaje prevod dopunjene optužnice, koja je u sud stigla u petak, 27. decembra.

Sudija je istakao da dokazi koji su predloženi u optužnom aktu moraju da budu prevedeni na jezik optuženih i pitao je optužene i branioce da li se može nastaviti sa početnom raspravom i simultanim prevodom ili imaju potrebe da dobiju novu optužnicu prevedenu na srpski jezik, kako bi se braniocima dalo na vremenu da se blagovremeno pripreme za odbranu.

Potom je od Specijalnog tužioca zatražio da u što kraćem roku prevede optužujuće dokaze priložene da budu razmatrani u postupku.

Budući da Specijalni tužilac nije mogao da kaže tačan datum kada će dopune optužnice biti prevedene, sud je zahtevao da se to učini u što kraćem roku..

Iako je prethodno bilo najavljeno da ce suđenje biti zatvoreno za javnost, novinarskim ekipama je bilo dozvoljeno da prate tok procesa. Sudija Kurtaj dozvolio je medijima da današnju raspravu snimaju na pocetku svega dva minuta.

- Imajući u vidu da za ovaj posupak vlada veliko interesovanje javnosti dozvoljeno je da novinari budu prisutni tokom suđenja, ali s tim što je ograničeno snimanje kamerama na dva minuta - rekao je sudija Kurtaj.

Na današnjem ročištu sudu se obrati jedan od optuženih koji je u pritvoru, Nedeljko Spasojević.

On je rekao da zbog loših uslova i lične bezbednosti u pritvoru u Gnjilanu traži premeštaj u zatvor u Severnu Mitrovicu. Sudija mu je rekao da se obrati pismenim putem i da će zahev biti razmotren naknadno.

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je 2. decembra optužnicu protiv šest osoba - Nedeljka Spasojevića, Marka Rošića, Dragiše Markovića, Žarka Jovanovića, Radeta Basare i Silvane Arsović, kojom ih tereti za umešanost u ubistvo Ivanovića.

Spasojević i Rošić su u pritvoru od hapšenja, u novembru prošle godine, Basara od oktobra ove godine, dok se ostali brane sa slobode. Lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. godine, ispred sedišta svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici.

Optužnicom se okrivljeni terete za krivična dela učešće ili organizacija kriminalne grupe, zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja, pomoć u izvršenju krivičnog dela teškog ubistva, neovlašćeno posedovanje, kontrola ili posedovanje oružja, otkrivanje službene tajne, zloupotreba službene dužnosti u saizvršenju i manipulacija dokazima, u saizvršilaštvu.

Navodi se i da ova navodna kriminalna grupa nije formirana slučajno, već da deluje od 2011. godine.

- Optuženi su aktivno učestvovali u kriminalnim aktivnostima grupe, znajući da će takvo učešće doprineti sprovođenju kriminalnih aktivnosti i direktnom ili indirektnom pribavljanju finansijske ili druge materijalne koristi, u cilju proširenja kontrole preduzeća na teritoriji i kontrole politike u severnom delu Mitrovice - piše u saopštenju takozvanog kosovskog tužilaštva.

Navodi se da je svaki od optuženih počinio inkriminišuće radnje za pomenutu grupu, koje su dovele do ubistva Olivera Ivanovića. Niko od osoba sa ove optužnice nije optužen za izvršenje samog ubistva, odnosno počinioci su i dalje nepoznati.

OVDE pročitajte jeziva svedočenja dece, kako je Malčanski berberin mamio svoje žrtve!

Izvor: Tanjug

 

Bonus video

Kragujevac ne da svetinje

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA

Urbancube