Najnovije

DOJČE VELE: Diplomatska kriza – Berlin proteruje ruske diplomate!

U avgusta je u Berlinu ubijen jedan Gruzijac i vrlo brzo se posumnjalo da je ubistvo naručila Rusija. Sada je slučaj preuzelo nemačko tužilaštvo. A reagovalo je i Ministarstvo spoljnih poslova…

Berlin (Foto: pixabay. com)

Nakon navodnog naručenog ubistva Gruzijca u Berlinu, Savezno tužilaštvo u Karlsrueu sumnja da je taj čovek ubijen u ime državnih službi u Rusiji ili Čečeniji: za to postoji „dovoljno dokaza“. Zbog toga je istragu i preuzelo Savezno tužilaštvo. Savezni ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer zahvalio se Saveznom tužilaštvu na konferenciji za štampu i rekao da istraga govori „nešto o značaju ovog zločina“.

Savezno tužilaštvo nadležno je samo ako postoji konkretna sumnja da iza zločina stoji tajna služba neke strane sile. Tada se aktivira špijunsko odeljenje u Karlsrueu – jer bi „aktivnost tajnih službi" mogla da ugrozi spoljnu bezbednost Nemačke.

Ministarstvo spoljnih poslova u međuvremenu je saopštilo da je Nemačka u vezi sa ubistvom proterala dvoje ruskih diplomata. Oni su proglašeni za nepoželjne osobe i ta odluka stupa na snagu odmah. Tim korakom Savezna vlada reaguje na činjenicu da ruske vlasti „uprkos više puta ponovljenim pozivima sa visokog nivoa nisu dovoljno sarađivale u istrazi ubistva“, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova u Berlinu.

Usred bela dana

Četrdesetogodišnji Čečen gruzijske nacionalnosti upucan je 23. avgusta s leđa u jednom malom parku u Berlinu. Usred bela dana – njegov ubica mu je prišao na biciklu, ciljajući u leđa i glavu. Navodni počinilac, 49-godišnji muškarac s ruskim pasošem, ubrzo potom je uhapšen. Ali on do sada nije ništa rekao istražiteljima.

Sudeći po izveštajima medija, ubijeni muškarac se početkom 2000-ih borio na strani muslimanskih Čečena protiv Rusije. Navodno je na njega izvršen pokušaj atentata još u maju 2015. u glavnom gradu Gruzije, Tbilisiju. Čečen je preživeo povređen. Nakon bekstva iz Gruzije, muškarac je zatražio azil u Nemačkoj i tamo živeo od 2016. godine.

Reakcija Rusije

Rusija je reagovala na odluke Nemačke i odbacila bilo kakvu umešanost u ubistvo. „Ovo je apsolutno neutemeljeno nagađanje“, izjavio je portparol Kremlja Dimitri Peskov na jednoj telefonskoj konferenciji. „Nemački mediji tu temu nekako preuveličavaju, ali to ne znači da su stvari tako išle.“ Peskov ne veruje da postoji ozbiljna sumnja u umešanost ruskih vlasti.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da posle proterivanja svojih diplomata Rusija takođe hoće da preduzme korake. Moskva je primorana da reaguje, javila je državna agencija Tas. Akcija Nemačke bila je neprijateljska i neosnovana.

Pročitajte OVDE   koga su to Kinezi pozvali na ribanje i zašto.

Izvor: Dojče Vele na srpskom

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA