Najnovije

MOŽDA SMO POBEDILI SSSR, ALI RUSIJU NE MOŽEMO! Ameri imaju crne slutnje: Razvijaju tehnološku superiornost, a imaju i Kinu

Zamenik šefa Pentagona Majkl Grifin je u autorskom članku za magazin „Difens njuz“ izneo mišljenje šta je pomoglo SAD da „pobedi SSSR“ u Hladnom ratu.

Ilustracija (Foto: Pravda)

Prema njegovim rečima, Vašington se oslanjao na razvoj tehnologija, jer je znao da „po broju stanovnika ne može da nadmaši svoje protivnike“. Uz pomoć toga SAD su uspele da realizuju principe kao što su „sloboda pojedinca, pravo na privatnu svojinu, slobodnu trgovinu i otvoreno tržište, transparentnost i odgovornost vlasti, vladavinu prava i suverenitet nacije“. Grifin ih je nazvao privilegijama za koje svaka generacija plaća cenu „novcem i krvlju“ — materijalnim vrednostima i ljudskim životima.

„Tamo gde je to moguće, SAD su plaćale novcem, a ne krvlju. Upravo na tom principu se zasnivala naša politika za vreme Hladnog rata“, navodi se u članku.

Kako je naglasio Grifin, te koncepcije se držalo osam administracija Bele kuće.

„Predsednik Ronald Regan je pobedio u Hladnom ratu, kada je pojačao politiku koju je vodilo sedam prethodnih američkih predsednika. Mihail Gorbačov je izgubio jer SSSR nije mogao da je prati“, smatra zamenik ministra.

On je dodao da SAD koriste investicije u „tehničku superiornost“ kako bi sebi obezbedile nuklearnu trijadu — stratešku avijaciju, interkontinentalne balističke rakete i nuklearne podmornice. Međutim, danas to oružje ne može da osigura Vašingtonu superiornost u rivalstvu sa velikim silama, pošto se Rusija i Kina probijaju napred u sferi vojnih tehnologija.

„Pobediti, to je divno, osim što se gubitnici povlače, preispituju, prekvalifikuju i pokušavaju ponovo da pobede, dok pobednik misli da je trka dobijena zauvek. Eto zašto su se SAD našle na nižem nivou u nekim aspektima današnjeg rivaliteta sa velikim silama“, zaključio je Grifin.

NATO preti, sve su bliži granicama Rusije! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA