Najnovije

TRAMPU SE CRNO PIŠE! Pravni stručnjaci tvrde: Postoje osnovi za opoziv američkog predsednika!

Akcije koje je preduzeo predsednik SAD Donald Tramp koje bi mu donele političku korist predstavljaju prekršaje koje se kažnjavaju opozivom, ocenili su pravni eksperti pred Odborom za pravna pitanja Kongresa SAD.

Donald Tramp (Foto: Jutjub)

Tri pravna stručnjaka koja su izabrali predstavnici Demokratske stranke u američkom Kongresu jasno su se izjasnili da veruju da potezi Donalda Trampa podložni opozivu sa funkcije predsednika uključujući zloupotrebu ovlašćenja, podmićivanje i opstrukciju pravde i delovanja Kongresa.

Sa druge strane, profesor prava koga je izabrao Tramp nije se složio sa viđenjem svojih kolega smatrajući da nedostaju svedočenja o ljudi koja su direktno povezana sa događajima zbog kojih postupak opoziva pokrenut.

Taj profesor je ocenio da je ceo proces koji su vodile demokrate "aljkav i zbrzan" da  i ne postoje dokazi da je Tramp "počnio zločin".

Ukoliko Odbor za pravna pitanja preporuči Trampov opoziv i potom prođe glasanje u Predstavničkom domu Kongresa, poslednju reč imaće Senat, gde većinu čine republikanci (53 od 100), a za impičment je potrebna dvotrećinska većina.

U dokumentu od oko 300 strana, koje je u utorak objavio Odbor za obaveštajna pitanja navodi se se da je ključna karika u pokretanju opoziva Donalda Trampa, koji je mimo uobičajenih diplomatskih kanala Stejt departmenta kontaktirao ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, bio izveštaj uzbunjivača o telefonskom razgovoru dvojice predsednika od 25. jula.

U žiži procesa opoziva koji je započeo u septembru je Trampov zahtev Zelenskom da vlasti te zemlje pokrenu istragu o sinu njegovog potencijalnog rivala na predsedničkim izborima zakazanim za novembar sledeće godine, DŽoa Bajdena.

Isplatu američke vojne pomoći Ukrajini vredne četiristo miliona dolara uslovio je ispunjenjem tog zahteva. 

Hanter Bajden je od 2014. do 2019. bio član Upravnog odbora najveće ukrajinske gasne kompanije "Burisma holdings".

Pročitajte OVDE kako su Rusija, Iran i Kina iznenadili Zapad.

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA