Najnovije

ZASTAVA KRIMA SE VIJORILA U SKUPŠTINI SRBIJE: Poklonskaja i Obradović na meti osuda Ukrajinske ambasade! (VIDEO)

Natalija Vladimirovna Poklonskaja, zamenica predsednika Odbora za spoljne poslove Državne Dume Ruske Federacije, zajedno sa liderom opozicione političke partije u Srbiji „Dveri“ Boškom Obradovićem, pozirala je novinarima ispred zastave krimske oblasti u jednoj od zgrada Skupštine Srbije, u ulici Kralja Milana.

Zastava krima u Skupštini Srbije (Foto: Jutjub)

Poklonskaja je u Srbiju došla u pratnji zvaničnika Krima Georgija Muradova na poziv „Dveri“ i Obradoviću poklonila zastavu.

Zvaničnici Skupštine Srbije do ovog trenutka se nisu ogradili o isticanju krimske zastave u zgradi Narodne Skupštine.

Šta je poručila Poklonskaja?

„Ovim putem želim da se zahvalim našim srpskim prijateljima na podršci“, izjavila je Poklonskaja, koja se upravo zbog aktivnosti u vezi sa aneksijom ukrajinskog poluostrva Krima, prema podacima zvaničnih institucija, od 2014. nalazi na “crnoj listi” Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije. Ukrajinske vlasti protiv nje su u martu 2014. objavile poternicu pod optužbom za, kako se navodi, aktivnosti i zaveru radi nasilne promene ustavnog uređenja ili zauzimanje državne vlasti.

Podsetimo, ukrajinsko poluostrvo Krim je 2014. anektirala Rusija nakon čega joj je Evropska unija uvela sankcije. Aneksiju Krima EU smatra kršenjem međunarodnog prava, a ovaj potez Rusije nije podržala ni vlast u Srbiji.

Lider „Dveri“ Boško Obradović izjavio je da je sastanak sa Poklonskajom i Muradovim nastavak uspešne saradnje sa predstavnicima, kako je rekao, „Republike Krim“.

„Ovo je jedan veoma dragocen susret između starih prijatelja“, izjavio je Obradović i dodao da je na sastanku bilo reči i o učešću predstavnika „Dveri“ na više konferencija iz oblasti ekonomije, sporta i humanitarnih aktivnosti, koje će se naredne godine održati na Krimu.

Poklonskaja je u zvaničnoj poseti Beogradu boravila i u aprilu 2018. U Skupštini Srbije tada se sastala sa članovima Odbora za dijasporu, a u Srbiju je takođe došla na poziv lidera “Dveri” koji je prethodno boravio na Krimu.

Tada je njena poseta i izjava da je “Krim Rusija” izazvala oštro negodovanje Ambasade Ukrajine iz koje su poručili da se Poklonskaja nalazi na nalazi na poternici ukrajinskog tužilaštva zbog rušenja teritorijalne celovitosti Ukrajine i kako očekuju od Vlade Srbije da osudi susret sa Poklonskajom.

Od izjave Poklonskaje u aprilu 2018. nije se ogradio niko od predstavnika vlasti u Srbiji, koja zvanično podržava teritorijalni integritet Ukrajine i Krim smatra ukrajinskom teritorijom.

Poklanskaja je inače za rusku poslanicu izabrana na izborima na Krimu. Tako je bila i prva je krimska tužiteljka nakon ruske aneksije ukrajinskog poluostrva.

Osuda Ambasade Ukrajine

Ambasador Ukrajine Aleksandar Aleksandrovič osudio je posetu Poklonskaje i Muradova Srbiji, pre svega zbog njihovih aktivnosti u vezi sa aneksijom Krima. U izjavi Aleksandrovič je rekao da se nada da se niko od predstavnika vlasti neće sastati sa predstavnicima sa Krima.

"Srbija ne priznaje Krim, kao što Ukrajina ne priznaje (tzv.) Kosovo. Naše dve zemlje su prijateljske i nadam se da u budućnosti neće biti takvih provokacija na račun Srbije i Ukrajine", rekao je Aleksandrovič.

Ambasador Ukrajine u Srbiji Aleksandar Aleksandrovič (Foto: Jutjub)

"Sa jedne strane, drago nam je što se niko od zvaničnika Srbije nije sastao sa predstavnicima takozvane 'Republike Krim'. Sa druge strane, ne razumemo što su te posete uopšte dozvoljene u Srbiji koja podržava teritorijalni integritet Ukrajine", naveo je Aleksandrovič i istakao da su Srbija i Ukrajina prijateljske zemlje.

Na šta je Medvedev upozorio Zapad, pročitajte OVDE!

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA