Najnovije

PUTIN ODLUČNO DA IZBEGNE SVETSKU KATASTROFU: Spremni smo da produžimo dogovor o naoružanju! Amerika može da odahne!

Moskva je spremna da produži poslednji glavni sporazum o kontroli nuklearnog oružja, bez uslova ili daljnjih razgovora, rekao je predsednik Vladimir Putin, ponovljajući stav Rusije o sporazumu START koji ističe 2021. godine.

Vladimir Putin (Foto: RIA)

„Rusija je spremna da, što pre, pre kraja godine, što pre, produži START sporazum bez ikakvih preduslova, kako kasnije ne bi bilo dvostrukog, trostrukog tumačenja naše pozicije. To kažem zvanično", naglasio je predsednik.

Sporazum START, kojim se Moskva i Vašington obavezuju da smanje broj svojih strateških nuklearnih raketa za polovinu, potpisan je u aprilu 2010. godine. Sporazum ističe u februaru 2021. godine, ali postoji opcija da se on produži do 2026. godine.

Rusija je već podnela svu papirologiju potrebnu za početak razgovora o produženju sporazuma, ali SAD nisu reagovale na taj predlog. Moskva je zabrinuta jer je Trampova administracija spremna da odustane od sporazuma, baš kao što je to slučaj i sa Sporazumom o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa (INF).

Po ovom sporazumu (INF) Rusiji i Sjedinjenim Američkim Državama je bilo zabranjeno postavljanje raketa na kopnu sa dometom između 500 i 5,500 km u Evropi i bio je kamen temeljac bezbednosti u Evropi od 1987. godine. Jednostranim povlačenjem SAD-a iz sporazuma Rusiji nije preostalo ništa drugo nego da ga i ona napusti, što je izazvalo strah od nove trke u naoružanju između dveju zemalja.

Masvini ruski vojni konvoj stigao u Siriju! Snimke možete pogledati OVDE!

Izvor: vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA