Najnovije

NAUČNICI TVRDE DA SU NAŠLI DOKAZE: Da li je Isus zaista ovako izgledao?

Bledo, usko i lepuškasto lice s velikim plavim očima obrubljeno dugom i valovitom smeđom kosom - to je slika koju ljudi vide kada se spomene Isus Hrist, to je zapravo posledica umetničkog prikaza.

Pravoslavna crkva (Foto: Jutjub)

Prva upozorenje Isusa kojeg hršćanstvo slavi kao sina Božjeg, nastalo je u 4 veku te je isključivo vizija umetnika, jer se ni u jednom od jevanđelja ne spominje kako je Isus izgledao. Nigde se u njima ne spominje ni njegova kosa niti brada.

Pa ipak, potreba da se njegovom imenu doda i lice već vekovima je snažna potreba hrišćanskih vernika, a na opšte prihvaćenu sliku Isusovog izgleda najviše su uticali slikari iz evropskog srednjeg veka i renesanse. Oni su Isusa prikazivali kao zgodnog, visokog, svetloputog i svetlookog muškarca. Bez opisa, tela i DNK. Postoji dodatni problem što nema ni kostura ni drugih telesnih ostataka za ispitivanje DNK.

Zbog nedostatka dokaza, naše Isusove slike prepuštene su mašti umetnika. Uticaji umetničkih kultura i tradicija mogu da budu duboki, primećuje Carlos F. Cardoza-Orlandi,  profesor na univerzitetu u Atlanti. 

Zbog toga prikaz Isusa zavisi  u kom delu sveta ga tražite - pa je tako Isus prikazivan i kao crnac, Latinoamerikanac i Arapin. I tako ostaje temeljno pitanje: kako je izgledao Isus?

Odgovor je stigao iz forenzičke antropologije. Koristeći metode slične onima koje je policija razvila za rešavanje zločina, britanski naučnici su potpomognuti izraelskim arheolozima, stvorili ono za šta smatraju da je najtačnija slika najpoznatijeg lica u ljudskoj istoriji. Smeđe oči i visok tek 166 centimetara - Ričard Neve, umetnik sa Univerziteta u Mančesteru koristio je forenzičku antropologiju kako bi dobio precizan portret Isusa Hrista.

On je rekonstruisao lica poznatih, uključujući Filipa II Makedonskog, oca Aleksandra Velikog i kralja Midasa iz Frigija. Ako je iko mogao da stvori precizan Isusov portret, to bi bio Neve.

Neve i njegov tim istraživača došli su tako do lobanje Semita od izraelskih arheologa. Pomoću rendgenskih snimaka od lobanje su napravili tzv. kriške te su dobili mišiće i kožu na tipičnoj lobanji Semita. Prema jevrejskoj tradiciji, Isus je imao kratku kovrdžavu kosu i bradu, a ne svetlu dugačku kakvim ga inače opisuju.

Isusov izgled je tako karakterističan za Jevreje sa Bliskog istoka koji žive na području Galileje u severnom Izraelu. Osim toga, Isus nije bio ni posebno visok - veruje se kako je imao tek oko 166 centimetara.

Predviđanje baba Vange za 2020. godinu! Više o tome OVDE.

Izvor: express.hr

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA