Najnovije

ŠEF EU DIPLOMATIJE POSLAO PORUKU BEOGRADU I PRIŠTINI! Borelj progovorio o razmeni teritorija!

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Đozep Borelj izjavio je da očekuje od administracije DŽoa Bajdena snažno partnerstvo sa EU u svim pitanjima, jer se ne takmiče na Balkanu pogotovo kada se radi o dijalogu Beograda i Prištine.

Đozep Borelj (Foto: europa.rs)

On je u intervjuu za portale Nezavisne i Politički.ba rekao da Beograd i Priština moraju da nadju rešenje i da ga EU neće diktirati, kao i da je pre nekoliko meseci predlog bio razmena teritorija.

- Pre nekoliko meseci bio je predlog razmene teritorija. Ali to više nije opcija - rekao je Borelj i dodao da Beograd i Priština moraju da se dogovore, kao i da u EU ima zemalja koje se protive razmeni teroitorija.

Prema njegovim rečima, EU želi da bude posrednik i da za sada stvari idu dosta dobro.

- Predsedavao sam jednim od sastanaka o dijalogu Prištine i Beograda. Emocije su jake i mislim da je razumljivo, jer je dijalog zahtevan i težak, opterećen istorijom - rekao je Borelj.

On je ocenio da je region Zapadnog Balkana isuviše podeljen i sa previše granica, odnosno previše poteškoća za kretanje i ljudi i robe, zbog čega treba raditi na izgradnji Šengena na Balkanu.

-Kada pogledate mapu vašeg regiona, ako želite ozbiljne investicije, a neophodne su vam, teško da ćete ih dobiti ovako rascepkani. Mi smo mi tržište od 40 miliona ljudi. A kod vas je šest zemalja s po nekoliko miliona ljudi. I još ste postavili granice i podijeljeni ste. Tako da ćete vrlo teško privući nekoga s ovakvim granicama i sistemima - smatra Borelj.

Prema njegovim rečima, budućnost Balkana leži u EU, bez obzira na pokušaje i Kine i Rusije, pa i SAD, da izvrše svoj uticaj i budu značajni akteri.

Novi snimci zločina nad Jermenima zgrozili svet! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA