Najnovije

MOĆ PUTINOVOG ORUŽJA: Amerikanci oduševljeni novom ruskom snajperskom puškom (VIDEO)

Pažnju američkih medija privukla je nova ruska snajperska puška Čukavina (SVČ) koja bi za neko vreme trebalo da zameni običnu SVD (Snajperska puška Dragunov). Očekuje se da će serijska proizvodnja ove puške početi već 2020. godine.

Nova ruska snajperska puška Čukavina (Foto: Jutjub)

U članku koji je objavio časopis “Nešenal interest” navodi se da, za razliku od SVD koja je prvobitno pravljena za municiju kalibra 7,62h54R, SVČ je projektovana po modularnom sistemu i odgovara različitim kalibrima. Radi se o modifikacijama koje su napravljene za standarni kalibar 7,62h54R, kalibar NATO-a 7,62h51 za izvoz, i za kalibar .338 Lapua Magnum.

Autor teksta takođe ističe savremeniji dizajn SVČ u poređenju sa SVD. Naglašava se mogućnost praktične upotrebe dvonošca, ručice za doziranje koja je postavljena sa leve strane i prisustvo pikatinijeve šine koja omogućava da se na novu pušku postavljaju savremeni nišani, uređaja za noćno osmatranje i termovizijskih uređaja.

Autor skreće pažnju na činjenicu da verzija SVČ, koja je projektovana za kalibar 7,62h54R, može da koristi šaržere od SVD. To pokazuje kompatibilnost sa postojećim arsenalom oružja.

List posebno ističe da je Rusija odana kalibru 7,62h54R, koji obezbeđuje preciznost pucanja. U članku se, takođe, navodi i da Rusija pravi odlične snajperske patrone ovog kalibra, međutim, autor smatra da je zbog njihovih karakteristika teško smestiti veliki broj municije u jedan šaržer.

Sve u svemu, SVČ je postala neophodna nadogradnja u uslovima modernizacije ruske armije, zaključuje „Nešenal interest“.

Pročitajte OVDE šta je Vladimir Putin spremio u slučaju globalnog zagrevanja.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA