Najnovije

RUSIJA, GRČKA, PA MI: Srbija je treća zemlja po broju tenkova u Evropi!

Koliko Srbija ima tenkova - vojna je tajna. Ali sudeći prema mapi koja kruži društvenim mrežama Srbija posle Rusije i Grčke ima najviše “guseničara” u Evropi.

Srpski tenkovi na paradi u Nišu (Foto: Jutjub)

Bez obzira na dostupnost i relevantnost podataka, poređenja u svetu će uvek biti pogotovo kada se radi o vojsci i naoružanju.

Tako je na Tviteru osvanula mapa Evrope na kojoj je prikazano koliko koja država ima tenkova na 100.000 stanovnika.


Prema tom izvoru, Srbija je na trećem mestu na Starom kontinentu pošto ima 9,17 tenkova na 100.000 građana. Na prvom mestu je Rusija sa 14,1 tenkom, a na drugom Grčka sa 12,35 "guseničara" na 100.000 stanovnika.

Ako se uzme u obzir najčešći podatak da naša zemlja ima sedam miliona stanovnika to bi trebalo da znači da Srbija ima čak 642 tenka.

U Ministarstvu odbrane, međutim, demantovali su da naša zemlja ima 9,17 tenkova na 100.000 stanovnika.

“To nije tačan podatak, ali ne možemo da vam kažemo koliko imamo tenkova”, poručili su u ministarstvu.

Impresivan broj

Vojni analitičar Aleksandar Radić, pak, ističe jeste istina da naša zemlja ima najviše tenkova u regionu. On otkriva da naša vojska raspolaže sa neuobičajeno mnogo tenkova - 251.

“Treba napraviti razliku između tenkova koji se nalaze u skladištima, onih u jedinicama i onih koji su najviše aktivni na obukama. Mi imamo četiri bataljona sa po 53 tenkova: u Sremskoj Mitrovici, Kraljevu, Nišu i Vranju. Uz to imamo još tenkova na Pasuljanskim livadama i u Centru za obuku u Požarevcu. Kad se sve sabere 251 tenk što je imresivan broj u odnosu na mnoge zemlje”, naglašava Radić.

Kako kaže, Mađarska, Severna Makedonija, Bugarska, BiH pa čak i Francuska imaju samo po jedan bataljon sa tenkovima.

“Donedavno smo imali isti broj tenkova sa Nemačkom. To je kod nas zaostavština od ratova zbog kojih smo ostali zamrznuti u pogrešnom sistemu vrednosti dok savremene vojske smanjuju broj tenkova”, objašnjava Radić.

Podsećanja radi, Srbija je prošle godine na licitaciji prodala 29 tenkova T-55, starijih od 40 godina, za ukupno 542.845,42 dolara ili od 17.010 do 34.000 dolara po komadu.

Stiže još 30 tenkova iz Rusije

Srbija bi uskoro trebalo da dobije još 30 tenkova T-72 iz Rusije koji će stići kao deo donacije koja se još sastoji od šest lovačkih aviona Mig-29 i 30 oklopnih izviđačkih automobila BRDM-2.

Prema letošnjim najavama predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ova donacija bi trebalo da stigne do kraja godine, međutim postavlja se pitanje isporuke pošto se u julu pojavila informacija da je Rumunija zaustavila transport ruske vojne pošiljke oklopnih vozila.

Pročitajte OVDE šta je Aleksandar Vučić rekao za migrante.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA