Najnovije

VOJSKA SRBIJE PRAVI NAVIGACIJU ZA "ORLA", PAMETNE BOMBE I RAKETE! Ovde će se proizvoditi najmodernije srpsko naoružanje! (VIDEO)

U Srbiji se intenzivno radi na početku proizvodnje pametnih bombi i raketa. Vlada Srbije poslednjih godina investirala je sedam miliona evra u razvoj preduzeća "Teleoptik žiroskopi" iz Zemuna. Trenutno su glavni projekti napadno-navigacijski sistem za avion "orao" Vojske Srbije, kao i glave za samonavođenje raketa za VS i za strane kupce.

Srpski PVO (Foto: vs.rs)

"Teleoptik Žiroskopi" je decenijama bila tehnološki lider u bivšoj SFRJ, a radila je za vojsku, ali i za civilno tržište.

"Proizvodili smo žiroskope, delove za telefone, delove za naše avione 'jastreb', 'galeb' i 'orao'. Šezdesetih i sedamdesetih godina smo po licenci Sovjetskog saveza proizvodili upravljački mehanizam i glave za samonavođenje protivoklopne rakete 'maljutka', i protivavionske rakete 'strela 2M'", objašnjava za emisiju "Dozvolite" direktor kompanije Milan Nastić.

Devedesetih godina je zbog sankcija situacija bila loša, a sve do pre nekoliko godina "Teleoptik" je bio na ivici propadanja. Onda je Vlada Srbije uložila sedam miliona evra i to već daje rezultate.

Glavni projekti su glave za samonavođenje rakete, odnosno za srpske pametne bombe i rakete, a razvijaju se nišanske sprave za minobacače, sistemi za upravljanje vatrom.

"Razvojni program ogleda se i u razvoju optičkih nišana, opto-elektronskih nišana. Proizvodimo dnevne nišane, proizvodimo pasivne nišane, proizvodimo i termalne nišane u najnovije vreme, što je jedan tehnološki nivo izdignut u proizvodnji optičkih nišana", objašnjava direktor ove kompanije iz Zemuna.

Zanimljivo je da u "Teleoptiku" postoji mašina za obradu proizvoda pomoću nanočestica, kakve se koriste i u industriji mobilnih telefona. Ovde se koriste za proizvodnju delova nišanske sprave za minobacač.

"Dobijamo jednu potpuno novu dimenziju u primeni materijala koje najviše srećemo svuda oko nas. U ovom slučaju je omogućeno da primenom te tehnologije dobijamo izuzetna antikorozivna, antifrikciona i antihabajuća svojstva", objašnjava stručnjak za nanotehnologiju dr Goran Jakšić.

Važan projekat – navigacijski sistem za "orla" 

U "Teleoptiku" postoji i sektor avionike koji je dugi niz godina opstajao zahvaljujući entuzizajmu zaposlenih. Poslednjih godina rade se konkretni projekti za Vojsku Srbije i za inostranstvo.

"Imamo i nekoliko ugovora vezano za realizaciju sistema za strane kupce. To se uglavnom odnosi na sisteme avionike i sisteme glava za samonavođenje, raznoraznih raketa. Vazduh zemlja, zemlja-zemlja, još nismo radili rakete vazduh-vazduh, ali videćmo kako će se stvari razvijati", objašnjava rukovodilac razvoja sistema avionike Miodrag Marković.

Trenuto najvažniji projekat sektora avionike "Teleoptik Žiroskopa" je napadno navigacijski sistem za avion "orao" Vojske Srbije.

Cilj je da "orao" bude spreman za korišćenje pametnog naoružanja u svim vremenskim uslovima, danju i noću. Projekat vode stručnjaci iz Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, a uključeno je više srpskih firmi iz sektora odbrambene industrije.

Kao rezultat rada na modernizaciji aviona "orao" u ovoj kompaniji počela je proizvodnja kompjutera i monitora. Osnovne komponente i sirovine se uvoze, a onda se od njih sklapaju i prave kompjuteri i monitori.

Uspeh u narednim godinama, kažu u "Teleoptik Žiroskopima", garantuje i saradnja sa stranim kompanijama što će olakšati borbu na svetskom tržištu.

Šešelj ne bira reči, žestoko napao perjanicu opozicije! Više o tome OVDE.

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA