Najnovije

USPEŠNA VOJNA MODERNIZACIJA: Ruska mornarica osposobljena da nosi nove krstareće rakete i hipersonično naoružanje!

Ruski ratni brodovi nove generacije mogu nositi hipersonične rakete "Cirkon", rekao je danas (09.12.2019.) novinarima predsednik ruske ujedinjene korporacije brodogradnje Aleksej Rakhmanov.

Cirkon (Foto: RIA)

"Svi novi brodski projekti koje gradimo su univerzalni za sve vrste projektila sa stanovišta lansiranja, uključujući i one koje ste spomenuli", rekao je Rakhmanov, odgovarajući na pitanje o preoružavanju svih borbenih brodova ruske mornarice krstarećim raketama Kalibr i hipersoničnim oružjem Cirkon.

Što se tiče naoružavanja operativnih ratnih brodova ruske mornarice novim raketama, šef brodogradnje rekao je da ne smatra ovo "veoma skupo rešenje".

Međutim, malo je verovatno da će borbeni brodovi sa istekom roka trajanja biti naoružani hipersoničnim raketama „Cirkon“, dodao je.

"Možda će takav posao biti preuranjen i može dovesti do neopravdanih troškova", rekao je šef ujedinjene korporacije brodogradnje.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je u ponedeljak na konferenciji da će ruska mornarica povećati broj ratnih brodova koji mogu da nose hipersonične rakete „Cirkon“. 

U svom obraćanju saveznoj skupštini 20. februara, ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da se rad na hipersoničnoj raketi odvija po predviđenom roku. Kako je rekao ruski lider, Cirkon je sposoban da razvije brzinu od 9 maha i njegov upečatljiv domet je 1.000 km.

Ruski lider je takođe rekao da bi Cirkon mogao da pogodi i mornaričke i kopnene ciljeve. Stručnjaci kažu da hipersoničnu raketu Cirkon ne može biti presretnuta od strane ni jedne postojeće protivvazdušne odbrane.

Izvor iz odbrambene industrije rekao je krajem 2018. godine da je nad mornaričkim ciljevima izvršeno više od deset lansiranja Cirkona. Prema medijskim izveštajima, raketne paljbe s morske platforme izvedene su 2016., 2017. i 2018. godine.

Očekuje se da će ruski ratni brodovi i podmornice trenutno biti naoružani krstarećim raketama Kalibr ili Oniks i da nose Cirkon hipersonično oružje.

Zamenik ruskog ministra obrane Aleksej Krivoručko rekao je 8. novembra da postoji plan da se rakete „Cirkon“ rasporede na fregatu Maršala Šapošnikova koji je trenutno u toku modernizacije i na projektu 949A višenamenske nuklearne podmornice Irkutsk.

Pre toga, ruski predsednik Putin rekao je da bi korveta Gremijaški mogla biti naoružana hipersoničnim raketama "Cirkon".

Sa čime je Izrael zapretio Iranu, pročitajte OVDE!

Izvor: Pravda

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA