Najnovije

PRLJAVA IGRA AMERIKANACA: Tramp dao pare Guaidu da učini nešto krajnje podmuklo, ali Maduro nije glup!

Samozvani predsednik Venecuele dobio od Vašingtona 20 miliona dolara i pristup sedam milijardi državnih para, koje su SAD blokirale, da bi dao mito vojnicima da otkažu poslušnost Nikolasu Maduru.

Huan Guaido (Foto: Jutjub)

Američki predsednik Donald Tramp dao je lideru opozicije u Venecueli Huanu Guaidu pare da njima potkupi vojsku kako bi svrgao sa vlasti legitimnog lidera te južnoameričke zemlje Nikolasa Madura. Osim što mu je omogućen pristup sedam milijardi dolara, koje su SAD blokirale Venecueli, Guaidu je Vašington dao još 20 miliona na ime "humanitarne pomoći". 

Ključ za promene

Kako zapadni mediji navode, američki državni sekretar Majk Pompeo obećao je prošle nedelje, kad se Guaido sam proglasio za predsednika Venecuele, da će mu SAD dati 20 miliona dolara.

- Taj novac biće najverovatnije iskorišćen za mito visokim oficirima u vojsci, koji su se zakleli na odanost Maduru. Veruje se da je to ključ za promenu režima u Karakasu - navode američki mediji.

Guaido je već počeo da pregovara sa vojskom. On je u autorskom tekstu u "NJujork tajmsu" sam priznao da uveliko ima tajne sastanke sa pripadnicima snaga bezbednosti.

- Vodimo tajne razgovore sa pripadnicima oružanih i bezbednosnih snaga. Kad bi vojska povukla podršku Maduru, omogućila bi promenu vlasti. Većina onih sa kojima smo razgovarali saglasna je da je ova agonija, kroz koju u poslednje vreme prolazi Venecuela, neizdrživa - napisao je Guaido.

On je dodao da je vojnicima ponudio amnestiju ukoliko otkažu poslušnost Maduru.

- Nećemo ih goniti za zločine protiv čovečnosti kad završimo tranziciju ukoliko budu povukli podršku Maduru - istakao je Guaido.

Oficiri uz Madura

Samozvani predsednik Venecuele nije, međutim, precizirao sa kojim vojnicima je razgovarao i koji rang oni imaju. Vojni ataše u venecuelanskoj ambasadi u Vašingtonu otkazao je poslušnost Maduru i podržao Guaida, čim se ovaj proglasio za predsednika. Pored ovoga, neki niskorangirani pripadnici vojske su dezertirali i takođe podržavaju Guaida. Oni su pobegli iz zemlje i verovatno se nalaze u susednoj Kolumbiji, a spremni su čak i da izvedu puč u Karakasu, zbog čega su molili Trampa da ih naoruža. S druge strane, legitimni lider Venecuele Maduro i dalje ima podršku visokih oficira u vojsci. 

Kolumbijska vojska krenula prema Venecueli. Više o tome pročitajte OVDE.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Vojska Venecuele je spremna da odgovori na svaki izazov koji se pred nju stavi

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA