Najnovije

SRBIJA VAPI ZA HITNOM PROMENOM VLASTI: 12 srpskih gradova i večeras poručilo "ne Vučiću"! (VIDEO)

Večeras se u Novom Sadu, Čačku, Boru, Zaječaru, Šapcu, Smederevu, Aranđelovcu, Vranju, Nišu, Užicu i Požarevcu održavaju novi protesti „Jedan od pet miliona“.

Protest u Požarevcu (Foto: Jutjub)

Novi Sad

Porukom “Novi Sad mora biti slobodan grad” počeo je treći po redu protest “1 od 5 miliona – Stop krvavim košuljama” na platou ispred Srpskog narodnog pozorišta.

- Dobro veče slobodni građani otetog grada! Čestitam vam ovaj dan koji je ostao zabeležen u istoriji Novog Sada kada je uspeo da izvojuje titulu Slobodnog kraljevskog grada i to od stranaca. 271 godinu kasnije, izašli smo na ulice da oslobodimo ovaj grad od domaće pošasti koja njime vlada i njima sličnih koji imaju iste namere u budućnosti! - rekao je novosadski glumac Milorad Kapor na početku samog protesta.

Nakon njega govori glumac i prvak Drame Srpskog narodnog pozorišta Radoje Čupić.

Učesnici protesta će posle završetka skupa na Pozorišnom trgu krenuti u šetnju gradskim ulicama, koja će se završiti ispred zgrade Skupštine grada, u ulici Žarka Zrenjanina.

Građani Novog Sada će svojim večerašnjim protestom obeležiti i 1. februar – Dan grada sa kratkom i jasnom porukom: Novi Sad mora biti slobodan grad!

- Današnji Novi Sad nije slobodan grad jer njime vladaju nasilje, korupcija i kriminal. Zato protest i šetnja gradskim ulicima na Dan grada sobom nose poseban značaj i simboliku ponovne borbe za naš grad, našu slobodu i naš život u našem jedinom gradu. Jedina prava proslava rođendana Novog Sada danas je na – Protestu - stoji u saopštenju putem kojeg su građani pozvani na večerašnji skup.

Niš: Vučića je lako smeniti

Kako da smenimo vođu državnih razbojnika? Lako. Treba nastaviti sa ovim mirnim i dostojanstvenim protestima, a onda na proleće, kad gora ozeleni, moramo svi da se okupimo u Beogradu, opkolimo Skupštinu i Predsedništvo, i tu ostanemo sve dok taj uzurpator i kralj kupleraj demokratije ne ode, saopštio je večeras u Nišu “svoj recept” za promenu aktuelne vlasti novinar Milojko Pantić, i dobio aplauz nešto više stotina građana okupljenih na četvrtom protestu „Stop teroru- za Niš bez straha“, koji je deo protesta “1 od 5 miliona”, koji se održava u sve većem broju gradova Srbije.

Pantić je kazao da su se građani Srbije pobunili protiv “vlasti Ali Babe i 40 državnih razbojnika”, koji su Srbiju “pretvorili u svoju pećinu Sezam”, i da ta pobuna neće i ne sme stati. Nakon smene Aleksandra Vučića i njegovih “državnih razbojnika”, treba formirati privremenu Vladu, koja će raspisati izbore za Ustavotvornu skupštinu, ali po novom izbornom zakonu koji će zabraniti učešće komunističko- nacionalističko-mafijaškoj koaliciji koja 30 godina uništava Srbiju, kazao je.

– Pokojni Zoran Đinđić je bio u pravu kada je kazao da svaka država ima svoju mafiju, a da samo u Srbiji mafija ima svoju državu. U ovom, samozvanom “studentu generacije” koji nam je uzurpirao državu, još uvek teče krv huligana koje je nekada predvodio Arkan. Arkan je i dalje njegov “komandant”, a mi smo za njega “ološi” - rekao je Pantić.

On je kazao da su na protestima pristojni građani, a da ih podržava i “najznamenitiji Srbin današnjice Novak Đoković”, koji, kako je rekao, nikada nije bio na balkonu Skupštine grada Beograda jer “nije želeo da dozvoli da se njegov uspeh politizuje, a svetlost njegovih pobeda obasja uzurpatora Vučića i njegovu vlast”. Sa građanima nije jedino patrijarh srpski Irinej, koji je “prodao Isusovu veru za Vučićevu večeru”, kazao je, dodajući da je, zato, među okupljenima u Nišu video sveštenike SPC, kojima je važniji narod od vlasti.

Profesor Filozofskog fakulteta Zoran Dimić je kazao da je aktuelna vlast uzurpirala sve institucije u zemlji, od mesne zajednice do Skupštine Srbije, a da su građani izbačeni iz njih, te im i ne preostaje ništa drugo do “ulice”. On je kazao da svrha ovih protesta ne sme biti promena političke garniture, već radikalna promena načina upravljanja institucijama, koje moraju raditi na korist svih građana.

Na protestu su ponovo zahtevane ostavke  ministarke saobraćaja Zorane Mihajlović i gradonačelnika Darka Bulatovića, vraćanje osnivačkih i upravljačkih prava gradu Nišu nad aerodromom „Konstantin Veliki“, „Jugoistokom“ i  Regionalnom privrednom komorom, kao i zaustavljanje partijskog zapošljavanja, oduzimanja imovine od strane javnih izvršitelja i isključenja struje socijalno ugroženim građanima. Zatraženo je rasvetljavanje serije noćnih paljevina automobila u Nišu, obezbeđivanje svih pružnih prelaza, „oslobađanje zarobljenih medija“ i formiranje regionalnog javnog servisa u Nišu. Sinoć je dodat i novi zahtev- smanjenje cene usluga Gradske toplane.

Protest je počeo minutom ćutanja za Stanicu Gligorijević, koja je poginula juče na naplatnoj rampi Doljevac, kada je u vozilo u kojem se nalazila u punoj brzini “udario bahati vozač direktora Koridora Srbije Zorana Babića”. Nakon okupljanja na trgu, učesnici protesta otišli su u šetnju širim centrom grada. Nosili su srpske zastave i transparente “Ovo je bre naš grad”, “Pobunjeni gradovi”, “Botov je”, “Nas je ipak više”, “Vi idite mi ostajemo”, “A preko babe ubijaš glasove”, “Vratite nam strujomere”… Skandiralo se “Hapšenja”, “Ostavke”, “Vučiću p….u”, “Vučiću lopove”, “Lopovi”. Sledeći protest najavljen je za petak 8. februar.

Užice: Šetnje će preći u marš za slobodu

– Oko 1.500 građana Užica okupilo se na večerašnjem, drugom protestu koji je održan ispred zgrade gradske skupštine sa koga su zatražene ostavke republičke i lokalne vlasti. Građani su duvali u pištaljke i trubice, uzvikivali „Vučiću, lopove“, a potom su prošetali gradskim centrom.

Branislav Bane Trifunović, koji je deo svog detinjstva proveo u Užicu, istakao je da se protesti održavaju u skoro 50 gradova u Srbiji i da građani ne žele da ih vlast naziva „izdajnicima, narkomanima i ološem“.

- Mi smo onaj deo Srbije koji stvari naziva pravim imenom, koji protestuje jer želi da živi u normalnoj zemlji, u kojoj neće biti na vlasti oni koje nazivaju Slinama, Doktor Smrt ili Saša Santos i drugim imenima - rekao je Trifunović.

– Neće više moći, Aleksandre Vučiću, i niko više neće moći da nas dovede u ovakvu situaciju. Ovde smo da ovom sistemu „polomimo kičmu“ da se više nikad ovo ne ponovi i da ne dozvolimo da imamo Vučiće i ljude slične njemu. To je zločinačko udruženje - poručio je Trifunović i bio pozdravljen ovacijama.

Ocenivši da smo „za trideset godina prošli kroz ratove, bedu, sankcije, inflaciju, otimačine i puko preživljavanje“, glumac Nikola Kojo je dodao da „u poslednjih sedam godina, na sve te muke, imamo lobotomiju, hipnozu i svakodnevne uvrede inteligencije i poniženja“.

- Zašto nam to radiš, Aleksandre Vučiću? Zar nije dovoljno što ste nam ti i tvoji hajduci uzeli sve? Je li ti malo dedina penzija, Beograd na vodi, Kopernikus i tako unedogled - kazao je Kojo i pitao „mora li baš da se lažira toliko pokušaja atentata i državnih udara i mora li oko Vučićeve kuće da bude devedeset i nešto bezbednosno opasnih ličnosti“.

- Toliko njih ni Cezara nije ubijalo – obratio se Užičanima Kojo i dodao da je Vučić „izgradio kult ličnost kao Mao Ce, da mu je životni moto „država to sam ja, po ugledu na Luja XIV“, te da „boluje od opasne carske bolesti, kojom se zarazio našom krivicom“.

- Ako smo mi bili uzrok tvoje bolesti, mi ćemo ti biti i lek. Vratićemo te na fabrička podešavanja. Vratićemo te u opoziciju, istoriji i, ako bude sreće, u ilegalu. Prepisujemo ti kao lek naše šetnje jednim nedeljno, a šetnje će postati češće i dobijaćeš ih svakodnevno. Ukoliko ne budu delovale, šetnje će preći u marš za slobodu, kao udarna doza na kraju terapije. Ne boj se, od tvog izlečenja nećemo odustati, a potom ćemo iskoreniti tu bolest iz društva, tako što ćemo lustrirati i tebe i tvoje hajduke.

Novi protest je zakazan za sledeći petak u 18 časova na istom mestu.

Požarevac: Trideset godina su imali vremena da stvore bolje društvo

U Požarevcu je u petak 1. februara od 18 časova održan drugi po redu protest „1 od pet miliona“.

Pred početak protesta pristunim građanima obratio se Hadži Nenad Maričić, glumac Narodnog pozorišta u Beogradu koji je rekao da narod protestima vraća demokratiju koju su nam uzeli i kako bi mogli da slobodno govorimo ono što mislimo.

- Dvadeset godina srećem iste ljude u Beogradu. Dvadeset godina se ljudi bore za dostojanstvenu i građansku Srbiju, ali još sto godina možemo da šetamo dok ne ustane cela Srbija. Zbog toga smo svi mi danas ovde, jer svi to znamo i zato što smo odlučili da ostanemo u svojoj zemlji, da nam deca ostanu u svojoj zemlji. Zato što svoju zemlju ne damo nikom - naglasio je Maričić i dodao:

- Trideset godina su stranke i političari imali vremena da stvore bolje društvo, a sada će kao u svim normalnim zemljama da slušaju volju naroda. Želim da sa ovog mesta poručim onima koji budu jednog dana došli na vlast, da se narod ne okuplja kako bi se oni sutra vozaili u crnim limuzinama pod rotacijom. Već kao što danas šetaju sa narodom po ulicama tako i sutra u tramvaje, u autobuse zajedno sa narodom.

Preko 600 okupljenih građana je posle obraćanja prošetalo centralnim ulicama Požarevca uzvikivajući parole „Vučiću Lopove“, „Izađite napolje“, „Lopovi“ i druge.

Sledeći protestni skup zakazan je za petak 8. februar od 18 časova.

Nezadovoljni Zaječarci okupili su se po treći put

Na Trgu Nikole Pašića po treći put okupili su se građani Zaječara kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo. Okupljenim građanima obratili su se Selena Ristić Vitomirović, Nemanja Veljković i Nenad Kulačin, prenosi Glas Zaječara. Treći po redu građanski protest otpočeo je u 18 časova. Na trgu Nikole Pašića okupili su se građani Zaječara kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo aktuelnim društveno-političkim stanjem. Okupljenim građanima obratili su se glumica Selena Ristić Vitomirović, Nemanja Veljković i Nenad Kulačin, novinar i kolumnista, voditelj emisije „Dobar, loš zao“. Nakon njihovog obraćanja okupljeni građani krenuli su u protestnu šetnju koja se ovoga puta završava u naselju Vlačić.

Treći protest u Šapcu

Više stotina građana Šapca okupilo se večeras u centru grada da izrazi nezadovoljstvo vladajućim sistemom. Predsednik Mesne zajednice Štitar Dušan Tufegdžić rekao je da to nije borba protiv samog sistema, već protiv onog što sistem nudi, između ostalog – korupcije.

- Korupcija je najvidljivija u zdravstvu ali da se vidi i u drugim sferama života u Srbiji - rekao je Tufegdžić.

Građanski protest u Šapcu završen je šetnjom centralnim gradskim ulicama. Treći protest Šapčana, kao i prethodna dva organizovan je preko društvenih mreža. Među okupljenim građanima pozivu na protest odazvali su se osnivač “Saveza za Srbiju” Dušan Petrović, lokalni funkcioneri Dveri, Levice Srbije i drugih opozicionih stranaka.

Vranje: Zahtev za ostavku rukovodstva regionalnog Zdravstvenog centra

Nekoliko stotina građana Vranja i susednih opština, koji si se večeras okupili na protestnoj šetnji, aklamacijom su prihvatili zahtev dr Vukašina Antića, hirurga, koji je na skulu u ime dostojanstva profesije pozvao rukovodstvo regionalnog ZC u Vranju.

– Poniženi su lekari, naši zdravstveni saradnici a samim tim i pacijenti – rekao je Antić.

Okupljenim građanima obratila se i profesorica Ekonomskog fakulteta u Nišu dr Tamara Milenković Kerković, naglasivđi da je jug Srbije do sada dosta trpeo, a da sada to više sebi ne sme da dozvoli. 

– Oni kojima pokušavaju život da oduzmu, imaju pravo bar da šetaju – rekla je Milenkovićeva.

Tokom sruge protestne šetnje građana u Vranju, bilo je uočljivo prisustvo policije u uniformama. Okupljeni su uzvikivali parole protiv aktuelne vlasti i posebno Predsednika Srbije. 

Prva šetnja Pančevaca

– U Pančevu je održan prvi protest „1 od 5 miliona“. Protestu je prisustvovalo nekoliko stotina Pančevaca kojima su se obratili Zlatko Živković, novinar i autor emisije „Prisluškivanje“, Rade Radovanović, novinar lista Danas, i Jelena Anasonović, predstavnica organizatora protesta #1od5miliona.

Protestna šetnja koja je usledila posle obraćanja govornika kretala se centralnim ulicama Pančeva da bi se završila ispred zgrade RTV Pančeva. Naredni protest zakazan je za petak, 7. februar.

Rada Trajković otkrila šta se sprema na Kosovu. Pogledajte OVDE.

Izvor: Danas

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Branka Stamenković – Protesti “1 od 5 miliona”

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA