Najnovije

HAVARIJA U SVEMIRU: Rogozin objasnio šta je bio problem sa ruskom raketom 

Šef „Roskosmosa“ Dmitrij Rogozin objasnio je koji su razlozi za neuspešna lansiranja svemirskih raketa.

Dmitrij Rogozin (Foto: Ria)

„Tehnika je ipak samo tehnika. Ona se pre ili kasnije kvari. Znate da ne postoji nijedan model tehnike koji je stoprocentno pouzdan. Koeficijent pouzdanosti tehnike iznosi više od 99 odsto. Ipak, to su samo procenti — ta tehnika se pre ili kasnije istroši“, rekao je Rogozin u intervjuu za televiziju „Rusija 1“.

Prema njegovim rečima, raketa „Sojuz“ je više puta lansirana bez greške, ali se havarije ipak dešavaju, uključujući i na svemirskim brodovima. Šef „Roskosmosa“ je naglasio da je to ravno statističkoj grešci.

„To je moglo da desi pre ili kasnije. LJudski faktor ili kvar na tehnici. To se i desilo. Međutim, jedinstveni brod ’Sojuz MS‘ je spasio posadu i to na delu gde se spasavanje nikad nije izvodilo“, rekao je on.

Rogozin je naglasio da su u takvim slučajevima u drugim državama ginuli ljudi.

„Najvažnije je da je posada spasena. Taj zadatak je realizovan. Što se tiče istrage, komisija je našla uzrok i odstranila ga. Uvedena je najoštrija kontrola“, dodao je Rogozin.

Između ostalog, uvedena je kontrola na svim elementima sklapanja rakete. Prema njegovim rečima, krajem prošle godine, tj. odmah nakon te havarije, „Roskosmos“ je izveo četiri kontrolna leta iste te rakete. Peto lansiranje je već bilo sa brodom. On je dodao da upravo Rusija osigurava prevoz svih članova posade na MKS.

Jedanaestog oktobra 2018. godine dogodila se havarija prilikom poletanja rakete-nosača „Sojuz FG“ ka Međunarodnoj svemirskoj stanici. Nosač nije mogao da izvede u orbitu brod „Sojuz MS 10“ s novom posadom Međunarodne svemirske stanice. U brodu su bili ruski kosmonaut Aleksej Ovčinjin i Amerikanac Nik Hejg, koji su uspeli da se evakuišu i da se spuste na Zemlju u sigurnosnoj kapsuli.

Uticajni američki list The National Interest objavio je da je Sirija konačno postavila na „borbeno dežurstvo“ svoje zenitne raketne sisteme S-300 dobijene od Rusije.
Pročitajte OVDE sve detalje.

Izvor: rs. sputniknews

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA