Najnovije

IMA TEŽAK ZADATAK Pompeo je na turneji po istočnoj Evropi, sa jednim ciljem - da okrene sve zemlje protiv najvećih američkih neprijatelja!

Majk Pompeo je počeo turneju po istočnoj Evropi, kako bi osigurao da taj deo kontinenta ostaje okrenut Zapadu.

Majk Pompeo (Foto: Jutjub)

Tako visoki zvaničnici administracije predstavljaju predstojeće posete američkog državnog sekretara Mađarskoj, Slovačkoj i Poljskoj - kao šansu da se suprotstave rastućem ruskom i kineskom uticaju u područjima kao što su energija i tehnologija.

Međutim, vlade ovih zemalja, suočene sa optužbama u zemlji i inostranstvu zbog nazadovanja u demokratiji i vladavini prava, iskoristiće njegova putovanja da ih prikažu kao pečat odobrenja iz Vašingtona, piše "Politiko".

Ako želi da izbegne daljnje otuđenje zapadnoevropskih saveznika frustriranih i zbunjenih spoljnom politikom administracije Donalda Trampa, Pompeo će morati da uspostavi ravnotežu između hvaljenja svojih domaćina i bavljenja onim što brine njihove kritičare. I Budimpešta i Varšava su predmet disciplinskih postupaka Evropske unije, optužene su za ugrožavanje osnovnih vrednosti bloka, dok je reputacija Bratislave teško oštećena ubistvom novinara koji istražuje mafijaške veze koje, izgleda, dosežu do srca vlade.

Pompeo posećuje Mađarsku u ponedeljak pre putovanja u Slovačku, a zatim u Poljsku, gde će zajedno s poljskom vladom biti domaćin konferencije o bezbednosti na Bliskom istoku. Visoki zvaničnik američke administracije, koji je razgovarao sa novinarima pre puta, kaže da je nedostatak američkog angažmana u istočnoj Evropi poslednjih godina stvorio vakuum.

Prisustvo kineskog telekomunikacionog giganta "Huawei" u Centralnoj i Istočnoj Evropi je još veća zabrinutost za SAD od njegove uloge u Zapadnoj Evropi, rekao je visoki zvaničnik, koji je istovremeno izrazio zabrinutost zbog uloge Rusije u regionu. Tokom svog putovanja, Pompeo će razgovarati o odbrambenim vezama i pritiskati saveznike poput Mađarske da diversifikuju svoje energetske zalihe, kako bi što manje zavisili od Rusije. Očekuje se i da će on najaviti nove inicijative SAD za region, uključujući i borbu protiv korupcije - koja je često viđena kao put za ruski i kineski uticaj, rekao je visoki zvaničnik.

Pomoć Orbanu

Poseta je podsticaj za mađarskog premijera Viktora Orbana, "enfant terrible" EU, čija je vlada sledila Trampove politike kao što su oštro suprotstavljanje migracijama i žestoki verbalni napadi na novinare. Ranije ovog meseca, američka organizacija "Freedom House" smanjila je rejting Mađarske iz "slobodne" do "delimično slobodne" u svojoj godišnjoj anketi o slobodi, prvi put od 1990. godine, pa je ona sad jedina zemlja EU koja je kategorisana kao delimično slobodna. Vašington je bio mnogo manje glasan u svojim kritikama Budimpešte po pitanjima kao što su sloboda medija nego što je to bilo tokom predsedavanja Obame.

Pod Trampovom upravom postoji "uzajamno poštovanje" u političko-američkim odnosima između Mađarske, mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je državnim medijima pre Pompeovog puta, rekavši da je poseta dokaz da je Budimpešta "pouzdan" saveznik NATO.

Što se tiče Orbanovih kritičara, Pompeo će razgovarati i sa liderima nevladinih organizacija, koji su se suočili sa sve većim pritiskom vlade u poslednjih nekoliko godina. Protivnici su Orbana takođe optužili da kultiviše previše bliske odnose s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, a zapadni zvaničnici izrazili su zabrinutost da Budimpešta zatvara oči pred ruskim obaveštajnim aktivnostima na mađarskom tlu.

Prošle godine, Trampova administracija je izrazila retko javno nezadovoljstvo Budimpeštom zbog odbijanja da izruči dva osumnjičena ruska dilera oružja, koje je, umesto toga, poslala nazad u Rusiju. Jedan zvaničnik Stejt departmenta izrazio je iznenađenje što je Mađarska izdvojena za posetu državnog sekretara.

- Posete su obično nagrada - rekao je zvaničnik. On je rekao da, iako je Budimpešta stala na stranu SAD suprotstavljajući se globalnom sporazumu o migracijama UN i nije kritikovala premeštanje američke ambasade u Jerusalim, ona ipak nije ispunila američke prioritete, kao što je zadržavanje Centralnog evropskog univerziteta u Mađarskoj, podrška Ukrajini i potpisivanje novog bilateralnog ugovora o odbrani.

Iako postoje znaci napretka u sporazumu o odbrani, Orban je odbio da napravi kompromis u vezi sa univerzitetom koji je osnovao DŽordž Soros, pa je univerzitet bio prisiljen da prebaci svoje programe koji su akreditovani u SAD u Austriju.

I Mađarska izgleda daleko od uspostvaljanja bližih veza sa Kijevom. Orban je optužio Ukrajinu da krši prava etničkih Mađara u toj zemlji da uče na svom maternjem jeziku. Neke diplomate kažu da sumnjaju da Budimpešta koristi to pitanje kao izgovor za sprečavanje uže saradnje između NATO i Ukrajine, na nagovor Rusije.

- Moramo posebno da govorimo o Ukrajini. U Mađarskoj je vlada naklonjena Ukrajini, dok u Ukrajini postoji anti-mađarska vlada - rekao je Orban uoči posete Pompea.

Konferencija o Bliskom istoku u Varšavi

Kao i mađarska, poljska vlada se ponosi time što ju je Trampova administracija odabrala za posetu, a posebno zbog toga što je odabrana da bude kodomaćin konferencije o Bliskom istoku.

Tu konferenciju bi mogle da iskoriste SAD da istaknu svoje oštre razlike sa zapadnoevropskim silama kao što su Francuska, Nemačka i Britanija, posebno u vezi sa Iranom. (Te razlike će verovatno biti izložene i kasnije tokom sedmice, kada Pompeo svartiu Brisel kako bi se sastao sa šefom diplomatije EU Federikom Mogerini.)

- SAD su nam se obratile da budemo kodomaćin - mi smo jedna od najviše proamerički nastrojenih država u EU i želimo da naglasimo da treba da sarađujemo, posebno u bezbednosnim pitanjima - rekao je jedan poljski zvaničnik, naglašavajući da će ne samo Pompeo, već i potpredsednik Majk Pens biti prisutan u Varšavi.

Kritičari poljske vlade su, međutim, skrenuli pažnju na posetu, optužujući rukovodstvo da se pridružuje Trampu - koji je generalno nepopularan u Evropi - u vreme kada Varšava postaje sve izolovanija unutar EU.

Vlada u Varšavi "će učiniti sve da izgleda da je u milosti SAD", primetio je jedan zvaničnik Stejt departmenta. Iako je priimedba došla od jednog Amerikanca, ona nije bila zamišljena kao kompliment.

Pročitajte OVDE dokle može da ode rat između najbogatijeg i najmoćnijeg čoveka na svetu?

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

A evo šta Pompeo misli o Venecueli.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA