Najnovije

ODRŽALI REČ: Objedinjena rasprava o 40 tačaka, Savez za Srbiju bojkotuje! Evo šta se sada dešava!

Skupština Srbije počela je danas vanredno zasedanje na čijem dnevnom redu se nalazi 40 tačaka, a zasedanju ne prisustvuju poslanici Saveza za Srbiju.

Savez za Srbiju (Foto: Jutjub)

Na dnevnom redu zasedanja nalaze se zakoni iz oblasti obrazovanja, zatim izmene Zakona o Srpskoj književnoj zadruzi, izmene Zakona o oružju, kao i izmene Zakona o radijacionoj i nuklearnoj sigurnosti i bezbednosti, koji je podnela predsednica Skupštine Maja Gojković.

Poslanici treba da potvrde i više međunarodnih sporazuma.

Na predlog šefa poslaničke rupe Srpske napredne stranke Aleksandra Martinovića, parlament će o svim tačkama dnevnog reda voditi objedinjenu raspravu.

SzS: U skupštini pres konferencije, bojkot rada "u plenumu"

Stranke Saveza za Srbiju i pojedini samostalni poslanici saopštili su da od danas „aktivno" bojkotuju Narodnu skupštinu, što znači, kako su rekli novinarima, da će biti prisutni u zgradi parlamenta i držati konferencije za medije, ali neće učestvovati u plenumskoj raspravi.

Na prvoj pres konferenciji, a najavili su i sledeće, na pola sata, razvili su transparent „1 od 5 miliona" i pozvali ministra prosvete Mladena Šarčevića da podnese ostavku, jer je, kako kažu, uvredio i omalovažio profesore.

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić pozvao je, međutim, „sve iz vlasti" da podnesu ostavke jer, prema njegovim rečima, krše zakone i Ustav.

Boško Obradović je objasnio da je bojkot parlamenta primena dokumenta koji su objavili nedavno pod nazivom "Sporazum s narodom".

„U Srbiji ništa ne funkcioniše, od Ustavnog suda do drugih institucija. Mi ćemo na svakih pola sata držati konferencije za novinare i to će biti nastavak otvorenog parlamenta iz decembra", rekao je Obradović, podsećajući na događaj kada je opozicija ostala cele noći u skupštinskom zdanju.

Konferenciju za novinare su održali Goran Ćirić (DS), Boško Obradović (Dveri), Sanda Rašković Ivić (Narodna stranka), Miroslav Aleksić (Narodna stranka) i samostalni poslanik Jovan Jovanović.

Jerkov: Ostavila sam Šarčeviću imena, da ih ponovo pročita - roditelji studenata nisu glasali da Šarčević i muftija Muamer Zukorlić vode obrazovanje

Poslanica DS Aleksandra Jerkov rekla je danas novinarima da je ministru prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladenu Šarčeviću danas ostavila peticiju sa više od 1.500 potpisa profesora i saradnika univerziteta i fakulteta koji su pružili podršku građanskim protestima.

Jerkov je u Skupštini Srbije kazala da je peticiju ostavila simbolično na vratima sale u kojoj se održavala sednica odbora za obrazovanje.

"To su ljudi koje je ministar Šarčević ponizio, omalovažio govoreći kako tu nema ozbiljnih imena. Ostavila sam spisak da ga ponovo pročita, jer su tu imena pred kojima bi svaki ministar prosvete morao da bude manji od 'makovog zrna'. Ministar je danas došao da razgovara o nauci, a istovremeno ponižava one koji se time bave", rekla je Jerkov.

Poslanica demokrata je poručila da ministar mora da zna da ne može na takav način da ignoriše akademsku zajednicu i da, kako je rekla, roditelji studenata nisu glasali da Šarčević i muftija Muamer Zukorlić vode obrazovanje u Srbiji.

U Skupštini Srbije danas počinje vanredna sednica na kojoj se između ostalog raspravlja o izmenama i dopunama Zakona o predškolskom obrazovanju i vaspitanju, a zakone će obrazlagati ministar Mladen Šarčević.

Pročitajte OVDE ko kaže da Aleksandar Vučić mora otići sa vlasti a vlast trebaju da uzmu mladi rodoljubi.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Stojiljković: Demokratska opozicija Srbije mora čuti glas građana.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA