Najnovije

HARADINAJ PRKOSI AMERIMA ILI IGRA IGRU? Ne postoji sever ili jug, već samo celovito Kosovo, a taksa može da bude stalna!

Ramuš Haradinaj, premijer privremenih prištinskih institucija, reagovao je na izjavu generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga da bez dozvole Kfora lokalne bezbednosne snage ne mogu na sever Kosova, poručivši da "ne postoji sever i jug, već samo celovito Kosovo".

Ramuš Haradinaj (Foto: Jutjub)

"Ponudili smo NATO-u novi protokol, nema više severa i juga, već samo celovito Kosovo... Kosovo nije zainteresovano za stvaranje doktrine sa vojskom protiv svog naroda...", rekao je Haradinaj nakon sednice prištinske vlade, a preneo portal LJajmi.

Na samitu ministara odbrane NATO danas je razgovarano i o kosovskim bezbednosnim snagama, a generalni sekretar Stoltenberg je rekao da su neki saveznici NATO-a razocarani odlukom vlade u Prištini o uvođenju taksi na robu iz Srbije I BiH.

Stoltenberg je, takođe, tražio da se poštuje Briselski sporazum i istakao da lokalne snage sigurnosti ne mogu da ulaze na sever Kosova bez dozvole komande Kfora.

Premijer tzv. Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je danas kako nema sankcija koje mogu da ga nateraju da ukine taksu na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Komentarišući poslednje izjave iz SAD o mogućim sankcijama zbog odbijanja Prištine da ukine takse, Haradinaj je rekao da pritsci ne mogu da utiču na Kosovo.

"Taksa može da bude beskonačna, stalna dok se ne reši problem Kosova i Srbije. Nema sankcija koje nas mogu naterati da ukinemo taksu. Niti od država niti od organizacija. Treba da se podsetimo odakle dolazimo, iz najtežih perioda koje smo prošli. Pritisci nisu pravi jezik za nas, ne daju efekte", kazao je Haradinaj novinarima posle sednice vlade.

Ponovio je da će taksu ukinuti samo onda kada dobije garancije da će konačni sporazum dovesti do priznanja Kosova.

To je, prema njegovim rečima, jasan stav Kosova i sa time su upoznati i partneri koji imaju jasan stav da se taksa ukine.

Kazao je da je takvu sugestiju danas primio od američkog ambasadora na Kosovu Filipa Kosneta.

"Jasan je stav američkog Državnog sekretarijata. Jedinstveni su, sugerišu da se taksa suspenduje i da se otvori put dijalogu. To je i danas kao i na svakom sastanku ponovljeno. Naš je stav jasan. I ja bih voleo da ukinem taksu u celosti, to i Kosovo želi, ali je to povezano sa priznanjem od strane Srbije", kazao je on.

Haradinaj je ponovio da dijalog ne treba da bude uslovljen.

"Dijalog je počeo pre uvođenja takse, ali je povezan sa priznanjem od strane Srbije i nikada nije uslovljen, tako treba da bude i sada. To podrazumeva da se reše sva otvorena pitanja između dve države", rekao je premijer tzv. Kosova.

Pročitajte OVDE čime je to Tramp opasno zapretio Šiptarima.

Izvor: novosti. rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Haradinaj ne odustaje: Takse ostaju dok nas Srbija ne prizna

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA