Najnovije

Najlepše selo na svetu! Raj na zemlji, nema puteva, nema nervoze, dosadnih gužvi...Zelena Venecija! (VIDEO)

Kroz selo Githorn u Holandiji nikada nije prošao automobil, a njegovi stanovnici žele da tako i ostane. NJima je za saobraćaj sasvim dovoljna mreža pešačkih mostića i kanala kojima kruže nečujni šapat-čamci. Githorn je "Venecija severa".

Selo Githorn u Holandiji (Foto: Jutjub)

Na ovaj prostor voda je došla davne 1170. godine tokom masivne poplave koju je donela oluja na Severnom moru. Naselje se razvilo 1230. godine, kada su se doselile izbeglice sa Mediterana. Našli su mnogo rogova divokoza koje su verovatno stradale u poplavi. Tako je nastalo ime sela. Prvobitno se zvalo Gejtenhorn (koziji rog), ali je tokom vremena zbog lakšeg izgovora postalo Githorn.

Selo je raslo na specifičan način zahvaljujući tehnologiji eksploatacije treseta. Iskopano tresetno zemljište je mešano sa drugim zemljištem u koritima i razbacivano po okolini da se dobro prosuši. Ceđenje treseta je dovelo do formiranja većih i manjih jezera. Da bi se lakše transportovao, kopani su kanali. Na malim ostrvima koja su ostajala između njih ljudi su počeli da grade kuće. Sve do polovine prošlog veka, Githorn je bio veliko gradilište. Danas je raj na zemlji. Ostrvca su povezana malenim mostovima, a za saobraćaj se koriste čamci sa nečujnim elektro-motorima, poznati kao šapat-čamci.

Polovinom prošlog veka selo Githorn se proslavilo, kada je čuveni holandski reditelj Bert Hanstra u njemu snimio scene za komediju. To je bilo jedino doba kada je mir Githorna narušila najezda bučnih turista. Selo je i danas poznata turistička destinacija, ali bez euforije koja je obeležila njegovu filmsku prošlost. Stanovnici i posetioci danas uživaju u miru i tišini, u čemu i vi možete uživati u pet minuta plovidbe.

Pogledajte OVDE skrivenu poruku novčanice od 100 američkih dolara.

Izvor: novipocetak. com

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Githorn tokom zime

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA