Najnovije

ŠVEDSKI GENERAL: Imamo avion koji može postati „košmar“ za ruske lovce porodice Suhoj

Komandant RV Švedske Mats Helgeson izjavio da bi švedski lovci Gripen E pobedili ruske lovce tipa Suhoj (Su-27, Su-30SM, Su-35) u hipotetičkom vazdušnom boju, navodi američki portal Business Insider.

Su 27 (Foto: mil.ru)

Kako primećuje američki internet portal, lovac će posedovati „izvanredne tehničke sposobnosti, koji će predstavljati košmar za ruske borbene avione“. Reč je o sistemu za protivelektronsku borbu, koji će omogućiti švedskom avionu Gripen E da bude nevidiljiv za protivnika- prenosi ruski internet portal RIA Novosti.

„Gripen, tačnije njegova modernizovana verzija E je konstruisan da uništi seriju ruskih aviona koju proizvodi koncern Suhoj. Mi smo napravili lovca najviše klase“- izričit je komandant švedskog ratnog vazduhoplovstva Mats Helgeson.

Prema ocenama eksperata, švedski avioni prevazilaze svoje konkurente kada je u pitanju efikasnost sredstava za protivelektronsku borbu, koji imaju za cilj da ometaju neprijateljske radare. Međutim, kako napominje američki internet portal Business Insider, Gripen se ne može pohvaliti kada je u pitanju maksimalna nosivost ubojnih sredstava ali i operativni borbeni radijus.

Prema rečima saradnika britanskog Kraljevskog instituta odbrane DŽastina Bronka, ranije je Gripen bio inferioran u odnosu na recimo kvalitet nemačkih lovačkih aviona tipa „Tajfun“. Međutim, posle uvođenja modernih sistema za protivelektronsku borbu sa kojima je opremljen švedski avion, ova razlika se prilično smanjila. Kako napominje analitičar, jednom prilikom se švedski lovac na opšte iznenađenje, neprimetno približio „Tajfunu“ zahvaljujući ometanju njegovog radara.

Glavni urednik časopisa „Nacionalna odbrana“ Igor Korotčenko je skeptičan kada su u pitanju izjave o kvalitetu švedskog aviona Gripen E. On je napomenuo da su ovakve reakcije odraz inferiornosti koje realno ima ratno vazduhoplovsto Švedske.

„Prvo, ovo su veoma glupe izjave, jer Gripen spada u klasu lakih lovačkih aviona koji po svojim gabaritima više odgovaraju našim avionima MiG-29 i MiG-35“ rekao je Korotčenko.

Ruski ekspert je istakao da u ovakvim usporedbama treba prvo krenuti od tehničko-taktičkih karakteristika aviona, ali i kvalitativnog nivoa samih pilota koji sa njima upravljaju. Prema njegovim rečima, sve mnogo zavisi od specifičnih uslova, osposobljenosti pilota, spremnosti donošenja pravih rešenja u različitim situacijama koje nameće dinamični vazdušni okršaj.

Tako je npr. National Interest uporedio ruskog lovca četvrte genracije Su-35 sa američkim lovcima pete generacije (F-22 i F-35). Novinari su naglasili da ruska letelica po svojim tehničko-taktičkim karakteristikama apsolutno ne odstupa od najboljih zapadnih lovačkih aviona četvrte generacije, i da se shodno tome može suprotstaviti i letelicama pete generacije. Međutim, zapadni eksperti su podvukli, da se konačna ocena može doneti tek posle realnog vazdušnog boja između ovih aviona.

Najnoviji proizvod kompanije Suhoj je višenamenski lovački avion pete generacije Su-57.On je namenjen izvršavanju ogromnog spektra zadataka koji se mogu postaviti ispred jedne vazduhoplovne borbene platforme, kao što je ostvarivanje apsolutne vazdušne prevlasti iznad teritorije na kojoj se izvode aktivna borbena dejstva, uništavanje najrazličitijih kopnenih ciljeva i površinskih brodova koji su ojačani savremenim protivvazduhoplovnim borbenim sredstvima, operacija izviđanja i nadzora vazdušnog prostora na velikim udaljenostima, uništavanje komandne infrastrukture neprijatelja itd.

Izuzetne letne karakteristike, posebno kada su u pitanju manevarske sposobnosti, zatim savremena avionika i mala radarska uočljivost, obezbediće mu prednost u odnosu na konkuretne. Prva isporuka ovih aviona u jedinice VKS RF se očekuje do kraja ove godine.

Putinova velika politička mašina tek hvata zalet i određivaće sudbinu Rusije u celom 21. veku. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Srbija zaključana, Aleksandar Vučić u kampanji! Gost Miodrag Zarković

 

 

 

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA

Urbancube