Najnovije

KOSMOS NIJE VAŠE VLASNIŠTVO! Peking oštro osudio izveštaj SAD o Kini i Rusiji da „militarizuju“ kosmos

Novi izveštaj američke obaveštajne službe kojim se prikazuje da Moskva i Peking pokušavaju da oružane sukobe prenesu u kosmos izazvao je gnev Kine, koja insistira da kosmos nije "privatno vlasništvo" Vašingtona.

Kineska sonda na tamnoj strani Meseca (Foto: Jutjub)

„Želim jasno da stavim do znanja da kosmos pripada čitavom čovečanstvu. On nije isključivo u vlasništvu nijedne zemlje, a posebno ne privatna imovina SAD-a”, saopštila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Hua Čuning, pozivajući se na posljednji dokument Obaveštajne agencije za odbranu pri Pentagonu (DIA).

Hua je u izveštaju DIA-e oštro kritikovala "neopravdane i krajnje neutemeljene komentare", rekavši da se Kina zalaže za mirno korištenje kosmosa, te da se protivi njegovoj militarizaciji.

"Godinama, Kina, Rusija i druge zemlje su naporno radile i pokušavale da postignu međunarodni pravni instrument kojim bi se u osnovi sprečila militarizacija ili trka u naoružanju u kosmosu", naglasila je ona.

Objavljeni izveštaj dolazi usred kosmičkih napora Donalda Trampa, kao što je osnivanje Kosmičkih snaga radi straha od ugrožavanja američke dominacije, uključujući i u kosmosu.

"Rusija i Kina smatraju da je kosmos važan za moderno ratovanje i gledaju na sposobnosti u kosmosu kao na sredstvo za smanjenje američke vojne efikasnosti", tvrdi on, ističući da su obe zemlje učinile mnogo na jačanju svojih kosmičkih sposobnosti.

"Ove sposobnosti pružaju njihovim vojskama... povećanu mogućnost uvida u situaciju, omogućujući im da prate i ciljaju SAD i savezničke snage", navodi se u izveštaju.

Međutim, ono što nije rečeno u izveštaju je to, da je niz visokih američkih vojnih lidera otvoreno govorilo o mogućnostima da se naoružanje rasporedi u orbitu Zemlje. Bivši šef Pentagona, DŽejms Matis, na primer, rekao je 2017. godine da SAD moraju imati ofanzivno oružje u kosmosu "ako neko odluči da ga militarizuje i krene u ofanzivu".

Moskva je početkom januara upozorila da je Vašington taj koji gleda na kosmos kao na potencijalno bojište. Konkretno, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je podsetilo na planove SAD-a za razvoj presretača u kosmosu.

SAD, Kina, Rusija i desetine drugih zemalja su potpisnice Ugovora o kosmosu iz 1967. godine koji zabranjuje raspoređivanje oružja za masovno uništenje u kosmos, kao i postavljanje na Mesec ili bilo koje drugo nebesko telo.

Pročitajte OVDE kako je Amerika izgubila gasni rat protiv Rusije.

Izvor: RT/vostok. rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Da li Kina pravi bazu na Mesecu?

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA