Najnovije

"Predstava! Smejurija!" Ovako je Lazanski rušio laži o hemijskom napadu u Dumi! Bi Bi Si sve priznao (VIDEO)

Producent sirijske redakcije Bi Bi Si Rijam Dalati priznao je da su snimci u bolnici nakon hemijskog napada u sirijskom gradu Dumi bili izrežirani, a novinar, pisac i vojno-politički komentator je u svojim prvim reakcijama na pomenuti "napad" izrazio sumnje u autentičnost "napada".

Lazanski (Foto: Jutjub)

- Ja sam bio u poseti Vinči. Tu se obučavaju inspektori za međunarodnu organizaciju za kontrolu i zabranu hemijskog oružja. Pričao sam i sa dr nauka u Vinči koji se smeju na ove snimke koje dolaze iz Dume. Kažu da je to smejurija, a ne dekontaminacija - rekao je Lazanski za RTS 12. aprila 2018. godine. 

Taj deo pogledajte od 5:16 na video-snimku.

On je u više javnih nastupa isticao da je neverovatno da prisutni bez rukavica peru "žrtve hemijskog napada".

Producent britanske medijske korporacije Bi-bi-Si Riam Dalati koji je bio zadužen za projekte u Siriji i povodom nje, potvrdio je ono što su od samog početka tvrdili Damask i Moskva - da je `hemijski napad u gradu Duma` bio – inscenacija.

A upravo taj lažni napad iz aprila 2018-te bio je u Vašingtonu, Londonu, Briselu, Parizu i Berlinu iskorišćen za nova podmetanja zakonitoj vlasti u Damasku da protiv sopstvenog naroda koristi hemijsko oružje.

Dalati je na svom tviter-nalogu priznao:

„Nakon šest meseci istraživanja tog `napada` - mogu da potvrdim da je sve što je snimljeno u bolnici Dume bilo -  inscenacija. U toj bolnici niko nije nastradao“.

Laž o „hemijskom napadu u Dumi“ lansirana je preko „Belih šlemova“ i niza NVO koje finansira Zapad.

Taj hor je složno tvrdio da se napad dogodio 7. aprila 2018-te. Stručnjaci ruskog Centra za mirenje sukobljenih strana u Siriji, obavili su dva dana kasnije u Dumi temeljnu istragu  i saopštili da ni na kakve tragove upotrebe hemijskog oružja nisu naišli.

Već 14. aprila 2018-te – zaklanjajući se iza laži o `hemijskom napadu` - Sjedinjene Države, Velika Britanija i Francuska su bez odobrenja Saveta bezbednosti UN raketirale Siriju.

NJihovi avioni tukli su naučno-istraživački centar na periferiji Damaska, štab sirijske Republikanske garde, baza PVO, nekoliko vojnih aerodroma i vojna skladišta.

Ministarstvo odbrane objavilo je da su avioni zapadne trojne koalicije lansirali 103 krstareće rakete, a da je sirijska PVO uspela da obori 71.

Vašington, London i Pariz tvrdili su tada – a tvrde i danas – da je njihov napad bio opravdan jer je bio reakcija na „hemijski napad u Dumi“.

NJima potčinjena agentura u Siriji i cela mreža zapadnih medija složno su tvrdili da je tada u Dumi „Asadov režim ponovo upotrebio hemijsko oružje protiv sirijskog naroda“.

Tog napada nije bilo. To, evo, potvrđuje i Bi-Bi-Sijev  producent.

Krim vrvi od ruske armije, digla se cela Crnomorska flota! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: fakti.org, Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA