Najnovije

PROBNI BALON: Lansirana inicijativa da SAD uvedu potpunu pomorsku blokadu Venecuele! Sve da ne bi dozvolili Rusiji da...

Vašington je pustio još jedan probni balon povodom Venecuele.

Američka mornarica (Foto: navy. mil)

Poznati američki ekonomista Donald Laskin, direktor za investicije kompanije TrendMacro, javno je sugerisao državno-vojnom vrhu SAD da organizuje „potpunu pomorsku blokadu Venecuele“.

Dodatno je naglasio da je takva blokada neophodna da Sjedinjene Države ne bi dozvolile Rusiji da „spasi Nikolasa Madura“:

„Ako smo nastrojeni ozbiljno, postoji samo jedno mesto gde se sa Rusijom možemo sudariti povodom Venecuele. To su – međunarodne vode. Zato moramo razmisliti kako da ponovimo karipsku krizu iz 1962-ge. Ne smamo se zadvoljiti samo kazenim merama protiv banaka. Potrebna je prava, fizička blokada. Moramo postaviti ratne brodove oko Venecuele i objaviti da ništa nećemo pustiti ni da prođe prema Venecueli ni da iz nje izađe. Pa da vidimo kome će ovoga puta prvom popustiti živci“.

Laskin je u ovom kontekstu ocenio da situacija povodom Venecuele liči na geopolitičku šahovsku partiju u kojoj SAD Venecuelu lišavaju dotoka novca, a Rusija se meša i „novcem zapušava rupe“.

Laskin je svojima takođe ukazao da Moskva ne obraća pažnju na američke sankcije uvedene protiv Venecuele. Pa dodao:

„Danas smo saznali da su Rusi otvorili specijalnu banku koja će biti nedodirljiva za naše sankcije. To može izgledati ovako. Mi protiv njih uvedemo sankcije i saopštimo: „Nova ruska banka više ne može poslovati sa SAD (jer ne poštuje naše sankcije protiv Venecuele)“. A oni nam poruče: „Baš nas briga, vi ste nam ionako neprijatelji!“

Vašington je već pozvao oružane snage Venecuele da pređu na stranu američke marionete Huana Guaida.

Moskva je to osudila i nazvala „nečuvenim mešanjem“ u unutrašnje stvari suverene i nezavisne Venecuele.

Karipska kriza je izbila u oktobru 1962-ge a bila je izatzvana postavljanjem američkog nuklearnog oružja u Turskoj. SSSR je odgovorio postavljanjem svog nuklearnog oružja na Kubi.

Tada je svet verovatno bio najbliže nuklearnom rratu između dveju glavnih nuklearnih sila.

Pročitajte OVDE ko je to željan ruske krvi.

Izvor: fakti. org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Pogledajte poređenje vojne moći SAD i Venecuele.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA