Najnovije

Svemirska komanda SAD: Ruski satelit-matrjoška u stanju je da uništava naše satelite

Šef američke Svemirske komande, general DŽon Rejmond, izjavio je da se na orbiti oko Zemlje pojavio ruski „satelit-matrjoška koji je sposoban da uništava američke satelite“.

Ilustracija (Foto: pixabay. com)

Na konferenciji „Sajber svemir“ u Merilendu, general Rejmond je na istu temu dodatno rekao: „Rusija ima (u orbiti) satelit -matrjošku koji je opremljen oružjem za uništavanje američkih satelita. To nam oduzima mogućnost da koristimo svemir kao platformu koja umnožava naše mogućnosti“.

Rejmond je istom skupu istupio i sa tvrdnjom da je taj satelit „dizajniran poput tradicionalne matrjoške-igračke jer je unutar njega sakriven drugi satelit koji nosi oružje sposobno da sa bezbedne udaljenosti uništava američke satelite na orbitama oko Zemlje“.

Ranije su Sjedinjene Države izrazile zabrinutost zbog „neočekivanog manevrisanja“ na orbiti ruskog „satelita-inspektora“ Kosmos-2542, lansiranog krajem 2019. godine. Svemirski aparat, od koje se satelit Kosmos-2543 odvojio kad je već na orbiti, izazvoa je nezadovoljstvo SAD. Time što se navodno kretao u vidnom polju jednog američkog satelita. Svemirska komanda SAD tada je situaciju nazvala alarmantnom i potencijalno opasnom.

Moskva ne priznaje redovne optužbe Vašingtona o militarizaciji svemira. Povremeno čak upozorava da Amerikanci optuživanjem Rusije prikrivaju sopstveni rad na militarizaciji kosmosa.

Kedmi predviđa propast pakta SAD, Ujedinjenog Kraljevstva i Australije. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA