Najnovije

SRBIJI ĆE SE DESITI ČIKAGO: Preti nam vremenska apokalipsa! Smrzavaćemo se na minus 40, ali i kuvati na plus 50!

Klimatolog Vladimir Đurđević upozorava da i za Srbiju postoji mogućnost sličnih scenarija kao što se trenutno dešava u Americi iako to neće biti u bliskoj budućnosti.

Čikago (Foto: Jutjub)

"Ledeni talas koji je zahvatio Ameriku sigurno neće doći do nas, ali usled polarnih prodora, mogu se stvoriti uslovi za izuzetno niske temperature, te se i kod nas može ponoviti februar 2012. godine. Verovatno se tako nešto neće dogoditi ove godine, ali svakako postoje uslovi", rekao je Đurđević. 

Inače, u februaru 2012. godine ciklon Gabor doneo je velike snežne padavine  pa je čak 27 opština proglasilo vanredno stanje. Temperature vazduha čitavog meseca nisu prelazile nulu, a istog meseca izmerene su i najniže temperature u gradovima Srbije, kada je u Sjenici izmereno minus 39 stepeni, a u Novom Sadu i Negotinu temperatura je pala do 27 podeoka ispod nule. 

Đurđević navodi da će hladniji ekstremi biti ređi nego ranije, ali da raspadanje polarnog vorteksa može biti intenzivnije, jer su zime sada toplije, što bi značilo da će se ekstremi odnositi na nagle temperaturne padove.

"Hladniji ekstremi su mogući više u pogledu intenziteta, s obzirom da su u poslednje vreme zime značajno toplije", rekao je Đurđević.

S druge strane, kada su u pitanju topli ekstremi - njih će biti više, a biće i jačeg intenziteta.

"Kod nas je verovatniji scenario poput onog u Australiji", upozorava klimatolog Đurđević. 

On dodaje da je klima značajno promenjena u odnosu na prošli vek, te da je izvesno da će se u budućnosti ekstremi poput: netipično visokih i niskih temperatura, naglih promena temperature, suša, poplava i šumskih požara, biti sve češći i intenzivniji. 

"Bićemo više izloženi ovakvim ekstremima, biće ih sve više, nanosiće veću štetu", zaključuje Vladimir Đurđević.

Pogledajte OVDE jeziv trenutak pucanja brane u Brazilu. Život je izgubilo 99 ljudi dok se skoro 400 smrat nestalim.

Izvor: Kurir/Blic/

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA