Najnovije

SKADAR NA BOJANI: Pukotine na neotvorenoj deonici Koridora 10, sledi zamena svih slojeva auto-puta, a evo ko će to da plati!

Na istočnom kraku Koridora 10, između Proseka i Bancareva, deonici koja još nije otvorena za saobraćaj, pojavile su se pukotine, potrvđeno je iz Koridora Srbije.

Koridor 10 (Foto: Jutjub)

Pukotine su, kako saopštavaju, nastale na kolovoznoj konstrukciji između mostova B1 i B2 na dižini od 150 matara na Koridoru 10.

"Navedena deonica je izgrađena 2016. godine, a pukotine su se pojavile u junu 2018. godine. Odmah po uočavanju nastanka pukotina, Koridori Srbije i nadzorni organ, kompanija Eptisa, 20. juna 2018. godine su izdali izvođaču "Izveštaj o neusaglašenosti”, kojim je naloženo izvođaču, grčkoj kompaniji Terna, preduzimanje neophodnih mera praćenja nastanka novih pukotina i zatraženo je da predlože kako će uočeni nedostaci u kvalitetu izvedenih radova biti otklonjeni", saopštili su Koridori Srbije nakon što se juče ova vest o pukotinama pojavila u medijima.

Izvođač je, posle opsežnih istražnih radova, navode dalje u saopštenju, koji je sproveo u njegovo ime Institut za puteve Beograd, 30. novembra 2018. godine poslao tri predloga za sanaciju.

"Posle izvršene analize svih predloga, 27. decembra 2018. godine nadzorni organ i Koridori Srbije dali su instrukciju da se izvrši zamena celokupnog nasipa i urade ponovo svi slojevi kolovozne konstrukcije, kada to dozvole vremenski uslovi", saopštavaju Koridori.

Oni još ističu da žele da obaveste javnost da su predmetni nedostaci uočeni u toku garantnog perioda i da izvođač ima obavezu da ih otkloni o svom trošku, što mu je Ugovorna obaveza, za šta postoje adekvatne bankarske garancije za dobro izvršenje posla.

"Izvođač je 5. februara 2019. godine otpočeo radove na sanaciji pomenute deonice u dužini od 150 metara", navodi se u saopštenju.

Puštanje u javni saobraćaj deonice istočnog kraka Koridora 10 Prosek–Crvena Reka se očekuje odmah po završetku kompletnih radova na elektro-mašinskom opremanju tunela "Bancarevo" i radova na izgradnji deonice Bancarevo–Crvena Reka, tako da navedeno otklanjanje nedostataka neće imati uticaj na puštanje te deonice u saobraćaj, odnosno radovi će biti blagovremeno završeni, zaključuju Koridori Srbije.

Problemi sa Koridorom 10, tako, nastavljaju se i u ovoj godini. Samo tokom prošle godine i to za pet meseci potporni zid na tom Koridoru, u Grdeličkoj klisuri, srušio se čak tri puta. S početka ove godine isplivala je i afera - deonicu Koridora 10, koju gradi grčki "Aktor", obezbeđuje od 1. januara firma "Grej Global Grup", koja ima samo jednog zaposlenog i čiji je vlasnik Lazar Kosmajac, sin Dragoslava Kosmajca.

Nakon toga, saznalo se za još jednu mahinaciju koja je vezana za Koridor 10. Kako je "Blic" pisao, firma "Soko group" Zorana Livaje, funkcionera SNS, slala je fiktivne ugovore izvođačima radova na Koridoru 10 i naplaćivala usluge obezbeđivanja preduzeću "Koridori Srbije", koje zatim nije pružala na terenu.

Pročitajte OVDE zašto će Beograd plaćati dugove Kosova još 22 godine.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA