Najnovije

BEOGRAD DOBIJA SPOMENIK U ČAST HEROJIMA SA KOŠARA: Obeležje junacima biće postavljeno do 23. juna! (VIDEO)

Beograd će ovog leta, na dvadesetu godišnjicu Bitke na Košarama, na Kosovu u vreme NATO agresije, podići spomenik u čast herojima sa Košara. Mesto spomenika još nije definitivno odabrano, a najverovatnije će branioci Srbije iz 1999. godine dostojan monument dobiti nedaleko od bulevara koji nosi njihovo ime.

Bitka na Košarama (Foto: Jutjub)

Iza inicijative da se u Beogadu podigne spomenik poginulim pripadnicima Vojske Jugoslavije stoji njihov ratni komandant, pukovnik u penziji LJubinko Đurković. On je izjavio da se nada da će to obeležje biti postavljeno do 23. juna kada se obeležava 20 godina od odbrane karaule Košare.

- Spomenik je završen još krajem prošle godine, a trenutno se nalazi u Beogradu, na Terazijskom platou. Bio sam komandant tim junacima, a 108 poginulih heroja obavezuje mene i čitav naš narod da im se odužimo. Raduje me što je iza te inicijative stao veliki broj građana, medija i udruženja - rekao je Đurković.

Autor spomenika je vajar Miša Rogan, a njegova umetnička vizija herojstva oficira i vojnika VJ naći će se na postamentu koji će po izboru lokacije upotpuniti spomenik. Odlukom čelnika države i gradskih otaca, biće odata počast i radnicima RTS-a poginulim u bombardovanju 1999. godine. Plan je da pored postojećeg spomenika, bude uređen poseban memorijal koji će činiti celinu sa spomenikom "Zašto?". U istoimeni spomenik-memorijal najverovatnije će biti preuređen prostor kod ulaza u zgradu Televizije iz Aberdareve ulice. Ovu inicijativu jednoglasno je usvojila Komisija za podizanje spomenika.

Milo Đukanović je uradio sve što je mogao protiv Srbije i srpskog naroda. Više o tome pročitajte OVDE.

Izvor: Večernje novosti, Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Bitka na Košarama 1999. godine bila je jedna od najtežih i najherojskijih borbi srpskih vojnika.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA