Najnovije

Šta nikako ne treba da radite u Turskoj?! Shvatite ovo veoma ozbiljno!

Turska je poslednjih godina jedna od najpoželjnijih turističkih destinacija u svetu. Bogata istorija i kultura, brojne znamenitosti, prirodne lepote, dobra hrana...samo su neki od razloga zašto turisti žele da posete ovu zemlju.

Kapali čaršija ili Grand bazar u Istanbulu (Foto: Jutjub)

Za razliku od lista koje vam savetuju šta da uradite u nekoj zemlji, “Biznis Insajder” predstavlja nešto drugačije - listu stvari koje ne treba da radite kada ste u Turskoj. 

Nemojte da posetite samo Istanbul 

Obavezno posetite i druge gradove i regije. Odmorite se na Mediteranu, obiđite drevne ruševine u Efesu, lutajte predelima Kapadokije, udahnite sveži vazduh u odmaralištu Ajder u provinciji Rize. 

Ne naručujte filter kafu 

Obavezno probajte tursku kafu koja se priprema na tradicionalni način i služi u malim šoljicama. U Turskoj je ispijanje kafe ritual uz koji se uzima predah od svakodnevnih obaveza. U svakom gradu postoje specijalizovani kafići koji uz kafu nude i proricanje budućnosti iz šoljice. 

Ne idite u skupe spa centre 

Umesto toga posetite tradicionalne turske hamame u kojima vlada opuštajuća atmosfera. U Osmanskom carstvu hamami su bili važan deo turske kulture koji je služio kao mesto za socijalizaciju. 

Ne kupujte u tržnim centrima 

Posetite lokalne i istorijske bazare. Najpoznatiji je svakako Veliki bazar ili Kapali čaršiji. Ali, Kemeralti u Izmiru ili lokalni bazari u predgrađima Ankare mnogo su autentičniji primerci turske kulture. 

Ne brinite o kalorijama i kilogramima 

Isprobajte sve što nudi bogata turska kuhinja. Svaka regija ima svoj specijalitet, a neka od najpoznatijih jela su fuzija različitih kultura. Turska kuhinja smatra se jednom od tri glavne svetske kuhinje zbog raznolikosti recepata, upotrebe prirodnih sastojaka, ukusa i aroma koji utiču na sva čula i zbog svog uticaja na ostale kuhinje širom Evrope, Azije, Bliskog Istoka i Afrike. 

Ne očekujte da se vaše “ne” prihvati 

Ovo se posebno odnosi na jelo, jer su Turci veoma gostoljubivi i jednostavno neće prihvatiti vaše “ne” kada je hrana u pitanju. U ovoj zemlji je uobičajeno da se hrana prekomereno nudi jer se smatra da se gosti stide da sami traže još. 

Ne nosite slušalice dok šetate 

Otkrijte različite žanrove muzike u zavisnosti od regije u kojoj se nalazite. Od klasične turske muzike do narodnih i modernih pesama. Ovo je posebno izraženo u Istanbulu na čijim ulicama možete čuti muziku raznih žanrova. 

Ne propustite ceremonije 

Ako vam se pruži prilika da prisustvujete nekom venčanju, iskoristite je. Zanimljive su i tradicionalne ceremonije slikanja tela kanom. Iskusite i čari svetog meseca Ramazana kada se za vreme iftara besplatno služe neverovatna jela. Posetite i semu, derviški ritual koji će vas ostaviti bez daha.

NASA je pred velikim senzacionalnim otkrićem. Pogledajte OVDE.

Izvor: B92

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Priča o Istanbulu

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA