Najnovije

ZA EFEKTNO RAZARANJE AERODROMA: Rusi upotrebili vazduhoplovne bombe BetAB-500 (VIDEO)

BetAB-500ŠP sa svojom masom od 500kg je pre svega namenjena za rušenje aerodromske infrastrukture. NJena eksplozija je u stanju da u potpunosti uništi kontrolni toranj i druge objekte na aerodromu, razori betonsku infrastrukturu za stajannje vazduhoplova, uključujući tu i samu istu.

Ode aerodrom (Foto: Jutjub)

Na video materijalu je prikazano dejstvo vazduhoplovnih bombi BetAB-500 (na početku video snimka se nalazi varijanta bombe sa raketnim dodatkom za ubrzavanje BetAB-500ŠP). Ove bombe se upotrebljavaju sa male visine (grupa juriših aviona u naletu). Posle njenog odbacivanja iz specijalnog spremnika koji se nalazi na bombi, otvara se padobran. On ima zadatak da uspori njen pad, gde se na taj način obezbeđuje vreme za izlazak aviona iz radijusa njenog dejstva. Osim toga, na ovaj način se stabilizuje kretanje bombe tako što se formira idealan ugao pada, koji isključuje mogućnost nedovoljno čvrstog kontakta sa metom, tačnije izbegava se efekat rikošeta.

Čim se stabilizuje let bombe u odnosu na njen cilj, dolazi do odbacivanja padobrana. Gotovo istovremeno se aktivira raketni dodatak koji dodatno ubrzava samu bombu. Ovaj raketni dodatak obezbeđuje bombi, koja u sebi ima bojevu glavu koja je napunjena sa 77 kilograma kompresovanog visokobrizantnog eksploziva, da probije armirano-betonsku strukturu debljine 1500 mm.

Eksplozija ove bombe je u stanju da u potpunosti uništi oko 50 m² poletno-sletne staze. Upaljač se može podesiti tako da odmah eksplodira prilikom kontakta bombe sa tlom, ili sa odlaganjem eksplozije. Ovo drugo je posebno upotrebljivo prilikom prodiranja bombe kroz strukturu gađanog cilja/objekta, radi maksimalnog iskorištenja razornog potencijala eksplozije.

Ovaj tip bombe se može upotrebiti i protiv oklopne tehnike. BetAB-500 može da probije homogenu čeličnu ploču debljine pola metra, što je više nego dovoljno za praktično sve savremene tenkove koji se nalaze u operativnoj upotrebi. To je posebno naglašeno iz razloga što ovakva bomba napada gornju projekciju tenka gde je oklop najtanji.

Koji su ciljevi ruskih raketa u SAD u slučaju rata, pogledajte OVDE.

Izvor: Bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA